Keer- annex inlaatsluisje in Spankeren

Zutphensestraatweg 8
6956AC Spankeren (gemeente Rheden)

Beschrijving van Keer- annex inlaatsluisje

Omschrijving Nabij de noordwesthoek van de omgrachting bevindt zich dit in een dijklichaam gelegen KEER- ANNEX INLAATSLUISJE (J). Het sluisje bevindt zich nabij het punt waar de smalle Laag-Soerensebeek in een kolk stroomt. De sluis geeft toegang tot een achterliggende, parallel aan de oostelijke bedijking gelegen, sloot die uitwater op de IJssel. Het zichtbare deel van het sluisje heeft een damwand met vleugelmuren, gemetseld in kruisverband. In het midden bevindt zich een opening waarvoor een schuif met heugelstang en tandwielkast geplaatst is. Waardering KEER- ANNEX INLAATSLUISJE Stedebouwkundige waarden: - Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met parkaanleg, bijgebouwen en waterbouwkundige werken een duidelijke eenheid. Het sluisje is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats de Geldersche Toren verbonden en van belang voor de waterhuishouding op het terrein. Cultuurhistorische waarden: - Het object is van typologisch belang als voorbeeld van een eenvoudig, vermoedelijk uit de laatste decennia van de negentiende eeuw daterend, inlaat- en uitwateringssluisje . (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)