Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keer- annex inlaatsluisje in Spankeren

Weg En Waterwerk

Zutphensestraatweg 8
6956AC Spankeren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Keer- annex inlaatsluisje

Omschrijving Nabij de noordwesthoek van de omgrachting bevindt zich dit in een dijklichaam gelegen KEER- ANNEX INLAATSLUISJE (J). Het sluisje bevindt zich nabij het punt waar de smalle Laag-Soerensebeek in een kolk stroomt. De sluis geeft toegang tot een achterliggende, parallel aan de oostelijke bedijking gelegen, sloot die uitwater op de IJssel. Het zichtbare deel van het sluisje heeft een damwand met vleugelmuren, gemetseld in kruisverband. In het midden bevindt zich een opening waarvoor een schuif met heugelstang en tandwielkast geplaatst is. Waardering KEER- ANNEX INLAATSLUISJE Stedebouwkundige waarden: - Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met parkaanleg, bijgebouwen en waterbouwkundige werken een duidelijke eenheid. Het sluisje is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats de Geldersche Toren verbonden en van belang voor de waterhuishouding op het terrein. Cultuurhistorische waarden: - Het object is van typologisch belang als voorbeeld van een eenvoudig, vermoedelijk uit de laatste decennia van de negentiende eeuw daterend, inlaat- en uitwateringssluisje . (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519382
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keer- annex inlaatsluisje in Spankeren

Gelderse Toren

Zutphensestraatweg 10
Spankeren (Gemeente Rheden)
De "Gelderse Toren". In oorsprong zware, ronde verdedigingstoren, door Karel van Gelre in 1535 aan de Yssel gebouwd. In 1868 tot op de eerst..

Koetshuis behorend bij de historische buitenplaats 'De gelderse toren'

Zutphensestraatweg 10
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving KOETSHUIS behorend bij de historische buitenplaats "De Gelderse Toren". Het gepleisterde pand is gebouwd op een nagenoeg vier..

Orangerie heeft een rechthoekige grondvorm en in kruisverband gemetselde gevels

Zutphensestraatweg 6A
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De ORANGERIE (C) heeft een rechthoekige grondvorm en in kruisverband gemetselde gevels. De lange gevel aan de tuinzijde heeft..

Dienstwoning in eclectische trant

Zutphensestraatweg 6
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving DIENSTWONING (D) in eclectische trant uit 1880. De woning heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde ge..

Stuw

-
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving Deze vaste STUW (H) is gelegen op punt waar de Laag Soerensebeek in de buitenste gracht stroomt. De stuw is opgetrokken in bak..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)