Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keer- annex inlaatsluisje in Spankeren

Weg En Waterwerk

Zutphensestraatweg 8
6956AC Spankeren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Keer- annex inlaatsluisje

Omschrijving Dit KEER- ANNEX INLAATSLUISJE (I) bevindt zich in een in de buitenste omgrachting gelegen dijklichaam dat de oprijlaan verbindt met het binnen deze omgrachting gelegen kasteelterrein. Aan de noordzijde van de dijk bevindt zich een in baksteen opgetrokken damwand, gemetseld in kruisverband. In het midden bevindt zich een opening waarvoor een schuif met heugelstang en tandwielkast geplaatst is. Waardering KEER- ANNEX INLAATSLUISJE Stedebouwkundige waarden: - Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met parkaanleg, bijgebouwen en waterbouwkundige werken een duidelijke eenheid. Het sluisje is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats de Geldersche Toren verbonden en van belang voor de waterhuishouding op het terrein. Cultuurhistorische waarden: - Het object is van typologisch belang als voorbeeld van een eenvoudig, vermoedelijk uit de laatste decennia van de negentiende eeuw daterend, inlaat- en uitwateringssluisje . (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519381
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keer- annex inlaatsluisje in Spankeren

Dienstwoning in eclectische trant

Zutphensestraatweg 6
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving DIENSTWONING (D) in eclectische trant uit 1880. De woning heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde ge..

Schuur

Zutphensestraatweg 4
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving SCHUUR (E) uit ca.1868-1872 behorende bij de historische buitenplaats "De Geldersche Toren". De schuur is opgetrokken op een ..

Orangerie heeft een rechthoekige grondvorm en in kruisverband gemetselde gevels

Zutphensestraatweg 6A
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De ORANGERIE (C) heeft een rechthoekige grondvorm en in kruisverband gemetselde gevels. De lange gevel aan de tuinzijde heeft..

Stuw

-
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving Deze vaste STUW (H) is gelegen op punt waar de Laag Soerensebeek in de buitenste gracht stroomt. De stuw is opgetrokken in bak..

Dienstwoning (f)in eclectische trant

Zutphensestraatweg 4
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving DIENSTWONING (F)in eclectische trant. Het pand is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag on..

Kaart & Routeplanner

Route naar Keer- annex inlaatsluisje in Spankeren

Foto's (4)