Stuw in Leuvenheim

6974ZA Leuvenheim (gemeente Brummen)

Beschrijving van Stuw

Omschrijving Deze vaste STUW (H) is gelegen op punt waar de Laag Soerensebeek in de buitenste gracht stroomt. De stuw is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband en bestaat uit een door een rollaag afgesloten damwand met aan weerszijden een vleugelmuur. Waardering STUW Stedebouwkundige waarden: - Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met parkaanleg, bijgebouwen en waterbouwkundige werken een duidelijke eenheid. De stuw is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats de Geldersche Toren verbonden en van belang voor de waterhuishouding op het terrein. Cultuurhistorische waarden: - Het object is van typologisch belang als voorbeeld van een eenvoudige vaste stuw uit het derde kwart van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)