Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Spankeren

Kasteel Buitenplaats

Zutphensestraatweg 4
6956AC Spankeren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1868-1872


Beschrijving van Schuur

Omschrijving SCHUUR (E) uit ca.1868-1872 behorende bij de historische buitenplaats "De Geldersche Toren". De schuur is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De op verschillende plaatsen herstelde bakstenen gevels zijn ondermeer gemetseld in halfsteensverband en in kruisverband. De kopgevels worden afgesloten door vlechtingen en windveren terwijl de langsgevels worden afgesloten door mastgoten. De deuren zijn geschilderd in de kleuren zwart en geel: de kleuren van de Geldersche Toren. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (N) heeft in het midden een door een segmentboogje afgesloten deeldeuropening die voorzien is van dubbele deuren. Aan weerszijden van de deeldeuropening bevindt zich een door een keperboogje afgesloten zesruits stalraam. Zowel uiterst links als rechts in de gevel bevindt zich een rechtgesloten staldeurtje. De linker zijgevel bezit zowel uiterst links als rechts een rechtgesloten niet-oorspronkelijk driedelig stalraam. De achtergevel is identiek aan de voorgevel. De rechter zijgevel bezit zeven rechtgesloten niet-oorspronkelijke driedelige stalramen. tussen het derde en vierde stalraam bevindt zich een rechtsgesloten staldeurtje. Waardering SCHUUR uit ca.1868-1872. Architectuurhistorische waarden: - Het object is van belang vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de nog ten dele oorspronkelijke detaillering en het materiaalgebruik. De schuur is mogelijk blijkens de keperboogjes van de stalraampjes gebouwd ten tijde van de herbouw van de Geldersche Toren en vormt ondanks de wijzogingen in de zijgevels een goed voorbeeld van een schuur uit deze tijd. Stedenbouwkundige waarden: - Het object vormt een onderdeel van de buitenplaats de Geldersche Toren en heeft een duidelijke situeringswaarde die voortkomt uit de ligging van de toren en de bijgebouwen ten opzichte van elkaar en van de omgeving. De markant aanwezige toren vormt met tuin en bijgebouwen een duidelijke eenheid. Als zodanig heeft de schuur ook een ensemblewaarde met de overige bijgebouwen. De schuur is functioneel gezien onlosmakelijk met de buitenplaats de Geldersche Toren verbonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519378
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Spankeren

Dienstwoning (f)in eclectische trant

Zutphensestraatweg 4
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving DIENSTWONING (F)in eclectische trant. Het pand is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag on..

Keer- annex inlaatsluisje

Zutphensestraatweg 8
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Dit KEER- ANNEX INLAATSLUISJE (I) bevindt zich in een in de buitenste omgrachting gelegen dijklichaam dat de oprijlaan verbind..

Dienstwoning in eclectische trant

Zutphensestraatweg 6
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving DIENSTWONING (D) in eclectische trant uit 1880. De woning heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde ge..

Orangerie heeft een rechthoekige grondvorm en in kruisverband gemetselde gevels

Zutphensestraatweg 6A
Spankeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De ORANGERIE (C) heeft een rechthoekige grondvorm en in kruisverband gemetselde gevels. De lange gevel aan de tuinzijde heeft..

Stuw

-
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving Deze vaste STUW (H) is gelegen op punt waar de Laag Soerensebeek in de buitenste gracht stroomt. De stuw is opgetrokken in bak..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Spankeren