Rhederoord: toegangshek in De Steeg

Hoofdstraat 1
6994AB De Steeg (gemeente Rheden)

Beschrijving van Rhederoord: toegangshek

Omschrijving Ter rechterzijde van de portierswoning bevindt zich dit monumentale TOEGANGSHEK (N) van de buitenplaats Rhederoord. Het betreft een dubbel smeedijzeren hek dat is opgehangen tussen twee van een hardstenen plint voorziene bakstenen kolommen die voorzien zijn van bekroningen met een gestileerde bollen. Op de linker kolom is in de hardstenen bekroning de tekst RHEDER aangebracht terwijl in de rechter kolom de tekst OORD is aangebracht. De grote kolommen worden ieder geflankeerd door een kleinere kolom. Beide kolommen zijn met elkaar verbonden door een hekwerk. Ten oosten van de rechter kolommen bevindt zich nog een ijzeren spijlenhek dat zich nog enige meters parallel aan de straatweg voortzet. Waardering TOEGANGSHEK Architectuurhistorische waarden: - Het toegangshek vormt een goed voorbeeld van een dergelijk in traditionele trant uitgevoerd vroeg twintigste eeuws hekwerk. - Hekwerk en kolommen bezitten hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Stedenbouwkundige waarden: - Het toegangshek bezit ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Rhederoord waarmee het functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. Het toegangshek markeert in samenhang met de portierswoning duidelijk de westelijke toegang tot de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)