Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rhederoord: toegangshek in De Steeg

Overig

Parkweg 21
6994CM De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1911-1913


Beschrijving van Rhederoord: toegangshek

Omschrijving Ter linkerzijde van de portierswoning aan de Parkweg bevindt zich dit monumentale TOEGANGSHEK (M) van de buitenplaats Rhederoord. Het betreft een dubbel smeedijzeren hek dat is opgehangen tussen twee van een hardstenen plint voorziene bakstenen kolommen die voorzien zijn van bekroningen met een gestileerde bollen. Op de linker kolom is in de hardstenen bekroning de tekst RHEDER aangebracht terwijl in de rechter kolom de tekst OORD is aangebracht. Aan weerszijden van de kolommen bevindt zich een laag gebogen ijzeren spijlenhek dat zowel links als als rechts van de oprijlaan eindigt in een geprofileerde bakstenen kolom met dekplaat en lantaarn. Waardering TOEGANGSHEK. Architectuurhistorische waarden: - Het toegangshek een goed voorbeeld van een dergelijk in traditionele trant uitgevoerd vroeg twintigste eeuws hekwerk. - Hekwerk en kolommen bezitten hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Stedenbouwkundige waarden: - Het toegangshek bezit ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Rhederoord waarmee het functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. Het toegangshek markeert in samenhang met de portierswoning duidelijk de hoofdtoegang tot de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519368
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rhederoord: toegangshek in De Steeg

Rhederoord: portierswoning

Parkweg 21
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze aan de noordzijde van de oostelijke oprijlaan aan de Parkweg gelegen voormalige PORTIERSWONING (F) van de buitenplaats Rhede..

Rhederoord: tuinmanswoning

Parkweg 17
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze zuidelijk ten opzichte van de oostelijke toegangspoort van de buitenplaats Rhederoord gelegen voormalige TUINMANSWONING (E) ..

Rhederoord: koetshuis met dienstwoningen

Parkweg 27
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Dit aan de westzijde van de Parkweg gelegen voormalige KOETSHUIS met DIENSTWONINGEN (D) van de buitenplaats Rhederoord werd ca 19..

Rhederoord: moestuinmuur

Bentincklaan 19a
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving MOESTUINMUUR(O) onderdeel uitmakend van de buitenplaats Rhederoord en gelegen op een hellend terrein ten zuid-oosten van het l..

'Neerbosch'

Diepesteeg 23
De Steeg (Gemeente Rheden)
"neerbosch". Op een gunstig punt op de hoek van de Van Hasseltweg gelegen goed bewaarde boerderij (XIXa) met rieten wolfdak. Vensters met lu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)