Rhederoord: toegangshek in De Steeg

Parkweg 21
6994CM De Steeg (gemeente Rheden)

Beschrijving van Rhederoord: toegangshek

Omschrijving Ter linkerzijde van de portierswoning aan de Parkweg bevindt zich dit monumentale TOEGANGSHEK (M) van de buitenplaats Rhederoord. Het betreft een dubbel smeedijzeren hek dat is opgehangen tussen twee van een hardstenen plint voorziene bakstenen kolommen die voorzien zijn van bekroningen met een gestileerde bollen. Op de linker kolom is in de hardstenen bekroning de tekst RHEDER aangebracht terwijl in de rechter kolom de tekst OORD is aangebracht. Aan weerszijden van de kolommen bevindt zich een laag gebogen ijzeren spijlenhek dat zowel links als als rechts van de oprijlaan eindigt in een geprofileerde bakstenen kolom met dekplaat en lantaarn. Waardering TOEGANGSHEK. Architectuurhistorische waarden: - Het toegangshek een goed voorbeeld van een dergelijk in traditionele trant uitgevoerd vroeg twintigste eeuws hekwerk. - Hekwerk en kolommen bezitten hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Stedenbouwkundige waarden: - Het toegangshek bezit ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Rhederoord waarmee het functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. Het toegangshek markeert in samenhang met de portierswoning duidelijk de hoofdtoegang tot de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)