Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rhederoord: ijskelder in De Steeg

Tuin Park Landgoed

Parkweg 19
6994CM De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1798-1810


Beschrijving van Rhederoord: ijskelder

Inleiding: Deze voormalige KELDER (H) met restanten van een hierop gelegen KOEPEL bevindt zich op ca 150 meter afstand van het huis ten noordwesten van de westelijke oprijlaan. De kelder en koepel zijn waarschijnlijk ten tijde van de werkzaamheden van J.P. Posth, ca. 1798 en later, tot stand gekomen hoewel de waterkelder mogelijk reeds uit de bouwtijd van het huis dateert. Omschrijving: De kelder betreft naar alle waarschijnlijkheid een waterkelder en bestaat uit een kunstmatig opgeworpen dan wel uitgegraven heuvel die gelegen is in het parkbos ten noord-westen van de westelijke oprijlaan. De bovenzijde van de heuvel fungeerde oorspronkelijk als uitzichtspunt en werd dan ook bekroond door een koepel. Van deze koepel resteren nog slechts de funderingen, een bakstenen trap en een aantal natuurstenen kolommen. Waardering Voormalige waterkelder met restanten van een koepel. Stedenbouwkundige waarden: - De waterkelder met de hierop gelegen restanten van een tuinkoepel hebben een ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Rhederoord. De waterkelder en koepel vormen in historisch perspectief een functioneel onderdeel van het landgoed en zijn als zodanig hiermee onlosmakelijk verbonden. Cultuurhistorische waarden: - De waterkelder is van typologisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519366
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rhederoord: ijskelder in De Steeg

Huis Rhederoord

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Huis Rhederoord. In oorsprong 17e eeuws LANDHUIS, door Willem Reinier Brantsen in 1745 herbouwd, mogelijk door Leendert of zijn zoon Hendrik..

Rhederoord: historische aanleg park in Engelse landschapsstijl en tuin

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving HISTORISCHE AANLEG van PARK in Engelse Landschapstijl en TUIN, behorend tot de historische buitenplaats Rhederoord (B/C). Ce..

Rhederoord: tuinvaas

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding: In zandsteen uitgevoerde TUINVAAS (I) met Régence elementen, mogelijk daterend uit het midden van de achttiende eeuw. De tuinva..

Rhederoord: tuinvaas

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding: In zandsteen uitgevoerde TUINVAAS (J) met Régence elementen, mogelijk daterend uit het midden van de achttiende eeuw. De tuinva..

Rhederoord: tuinvaas

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding: In zandsteen uitgevoerde TUINVAAS (K) met Régence elementen, mogelijk daterend uit het midden van de achttiende eeuw. De tuinva..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rhederoord: ijskelder in De Steeg