Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rhederoord: tuinvaas in De Steeg

Tuin Park Landgoed

Parkweg 19
6994CM De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1883


Beschrijving van Rhederoord: tuinvaas

Inleiding: In zandsteen uitgevoerde TUINVAAS (L) met Régence elementen, mogelijk daterend uit het midden van de achttiende eeuw. De tuinvaas markeert met drie andere exemplaren de twee toegangen tot het voorplein. Over de herkomst van deze vazen is tot op heden weinig bekend. Mogelijk zijn de vazen hier pas in de late negentiende eeuw (ca.1883) geplaatst en vervaardigd. Deze vaas staat aan de zuid-westzijde van het voorplein. Omschrijving: De vaas is geplaatst op een natuurstenen sokkel met rechthoekige panelen. Zij staat op een trapsgewijs oplopend achthoekig basement en heeft een ingezwenkte achthoekige voet. De vaas is voorzien van vier velden, versierd met blad- en schelpmotieven en wordt afgesloten door een geornamenteerde deksel met bekroning. Waardering: TUINVAAS Kunsthistorische waarde: - De tuinvaas is van belang als een gaaf en goed bewaard voorbeeld van een tuinvaas met elementen van de Régence en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Stedenbouwkundige waarden: - De tuinvaas heeft een situatieve waarde vanwege de plaatsing op het punt waar de oprijlaan overgaat in het voorplein van het landhuis. - De tuinvaas heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Rhederoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519365
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rhederoord: tuinvaas in De Steeg

Huis Rhederoord

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Huis Rhederoord. In oorsprong 17e eeuws LANDHUIS, door Willem Reinier Brantsen in 1745 herbouwd, mogelijk door Leendert of zijn zoon Hendrik..

Rhederoord: historische aanleg park in Engelse landschapsstijl en tuin

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving HISTORISCHE AANLEG van PARK in Engelse Landschapstijl en TUIN, behorend tot de historische buitenplaats Rhederoord (B/C). Ce..

Rhederoord: tuinvaas

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding: In zandsteen uitgevoerde TUINVAAS (I) met Régence elementen, mogelijk daterend uit het midden van de achttiende eeuw. De tuinva..

Rhederoord: tuinvaas

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding: In zandsteen uitgevoerde TUINVAAS (J) met Régence elementen, mogelijk daterend uit het midden van de achttiende eeuw. De tuinva..

Rhederoord: tuinvaas

Parkweg 19
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding: In zandsteen uitgevoerde TUINVAAS (K) met Régence elementen, mogelijk daterend uit het midden van de achttiende eeuw. De tuinva..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rhederoord: tuinvaas in De Steeg