Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie gietijzeren lantaarnpalen gelegen aan pad dat de villa verbindt met het badgebouw in Laag Soeren

Overig

Badhuislaan 9
6957DB Laag Soeren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1885-1900


Beschrijving van Drie gietijzeren lantaarnpalen gelegen aan pad dat de villa verbindt met het badgebouw

Omschrijving Drie gietijzeren LANTAARNPALEN gelegen aan pad dat de villa verbindt met het badgebouw. Iedere lantaarnpaal bestaat uit een basement, een romp in kandelabervorm en een lantaarn. De lantaarns waren oorspronkelijk voorzien van een nu niet meer aanwezige glazen ommanteling. Aan de bovenzijde worden de lantaarns afegsloten door een soort bolle dekplaat', de eigenlijke lantaarn. Hierop bevindt zich een lantaarntje (buitensnuiver) die bekroond wordt door een piron. Waardering Drie gietijzeren LANTAARNPALEN uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeelden van eenvoudige gietijzeren lantaarnpalen uit de late negentiende eeuw, uitgevoerd in een eclectische stijl. De objecten zijn in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven. De objecten vallen op door materiaalgebruik en detaillering. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het kuuroordcomplex.De lantaarnpalen zijn gelegen aan een pad dat de villa van de geneesheer-directeur met het badgebouw verbindt. - Van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de geschiedenis van de gasverlichting in Nederland. De lantaarnpalen vallen op door de situering op een particulier terrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519349
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie gietijzeren lantaarnpalen gelegen aan pad dat de villa verbindt met het badgebouw in Laag Soeren

Oorspr. Bethesda

Badhuislaan 9
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Voormalig BADHUIS met UITBREIDINGEN. Het samengestelde gebouw bestaat uit het centraal gelegen oorspronkelijke badhuis (A), m..

Voormalige ijskelder of bunker gelegen ten zuidwesten van het badhuis

Badhuislaan 9
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Voormalige IJSKELDER of BUNKER gelegen ten zuidwesten van het badhuis. Indien het object als ijskelder is gebouwd zou het moge..

Tuinsieraad in de vorm van een kunststenen piedestal waarop een gietijzeren vaas of schaal. De piedestal heeft in iedere zijde een verdiept paneel.

Badhuislaan 9
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving TUINSIERAAD uit de tweede helft van de negentiende eeuw,in de vorm van een kunststenen piedestal waarop een gietijzeren vaas o..

Vale Ouwe Zate

Prof. Stokvislaan 1
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De directeursVILLA genaamd 'Vale Ouwe Zate' heeft twee bouwlagen op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een afgeplat schi..

Obelisk. Door Jut van Breukelerwaard opgerichte, gemetselde obelisk ter herinnering aan de watergeneeskundigen Priesnitz, Viek, Pausse en Ortel

Priesnitzlaan 25
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Obelisk. Door Jut van Breukelerwaard omstreeks 1850 opgerichte, gemetselde obelisk ter herinnering aan de watergeneeskundigen Priesnitz, Vie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Drie gietijzeren lantaarnpalen gelegen aan pad dat de villa verbindt met het badgebouw in Laag Soeren

Foto's (1)