Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige ijskelder of bunker gelegen ten zuidwesten van het badhuis in Laag Soeren

Gebouw

Badhuislaan 9
6957DB Laag Soeren (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: mogelijk tussen 1850 en 1884


Beschrijving van Voormalige ijskelder of bunker gelegen ten zuidwesten van het badhuis

Omschrijving Voormalige IJSKELDER of BUNKER gelegen ten zuidwesten van het badhuis. Indien het object als ijskelder is gebouwd zou het mogelijk uit de jaren tussen 1850 en 1884 kunnen dateren. Het object vormt een verhoogd element in het landschap aan de rand van het park tussen het badhuis en de villa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de ijskelder vermoedelijk verbouwd tot bunker. Het is ook mogelijk dat het object eerst toen pas gebouwd werd. Het interieur van de ijskelder of bunker kon tijdens de inventarisatie niet worden bezocht. Waardering Voormalige IJSKELDER of BUNKER. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eenvoudige ijskelder of bunker. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het kuuroordcomplex.De kunstmatige heuvel waarin het object is gelegen vormt een markant element binnen het complex en sluit het park aan de westzijde visueel af. - Van cultuurhistorische waarde als een nauw met de bestemming van het kuuroordcomplex verbonden object. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519347
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige ijskelder of bunker gelegen ten zuidwesten van het badhuis in Laag Soeren

Oorspr. Bethesda

Badhuislaan 9
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Voormalig BADHUIS met UITBREIDINGEN. Het samengestelde gebouw bestaat uit het centraal gelegen oorspronkelijke badhuis (A), m..

Tuinsieraad in de vorm van een kunststenen piedestal waarop een gietijzeren vaas of schaal. De piedestal heeft in iedere zijde een verdiept paneel.

Badhuislaan 9
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving TUINSIERAAD uit de tweede helft van de negentiende eeuw,in de vorm van een kunststenen piedestal waarop een gietijzeren vaas o..

Drie gietijzeren lantaarnpalen gelegen aan pad dat de villa verbindt met het badgebouw

Badhuislaan 9
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving Drie gietijzeren LANTAARNPALEN gelegen aan pad dat de villa verbindt met het badgebouw. Iedere lantaarnpaal bestaat uit een ba..

Vale Ouwe Zate

Prof. Stokvislaan 1
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Omschrijving De directeursVILLA genaamd 'Vale Ouwe Zate' heeft twee bouwlagen op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een afgeplat schi..

Obelisk. Door Jut van Breukelerwaard opgerichte, gemetselde obelisk ter herinnering aan de watergeneeskundigen Priesnitz, Viek, Pausse en Ortel

Priesnitzlaan 25
Laag Soeren (Gemeente Rheden)
Obelisk. Door Jut van Breukelerwaard omstreeks 1850 opgerichte, gemetselde obelisk ter herinnering aan de watergeneeskundigen Priesnitz, Vie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)