Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Velp

Tuin Park Landgoed

Rozendaalselaan 61
6881LB Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1914-1915


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving HISTORISCHE TUINAANLEG bij landhuis St. Joseph (Arva). Het ten opzichte van zijn omgeving iets hoger gelegen landhuis wordt omringd door een tuin in de Nieuwe Architectonische tuinstijl met uitzondering van het achterste deel van de tuin dat een bosachtig karakter heeft. Kenmerkend voor deze stijl zijn o.a. de toepassing van zichtassen, symmetrie en niveauverschillen waarbij diverse verdiept of juist hoger gelegen delen d.m.v. trapjes verbonden worden. Deze kenmerken zijn met name terug te vinden in het deel van de tuin dat ter linkerzijde en achter het huis gelegen is. Links van het huis bevindt zich een iets verdiept gelegen grasperk omgeven door paden en beplant met coniferen en rozenperken. Voor het huis bevindt zich een ruime halfronde oprijlaan. De tuin wordt ter hoogte van de voor- en zijgevels van de weg gescheiden door een ligusterhaag. Waardering HISTORISCHE TUINAANLEG (Tuin)architectuurhistorische waarden: - De tuin is van belang als goed en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een tuinaanleg in de Nieuwe Architectonische tuinstijl. Stedebouwkundige waarden: - De tuin heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het complex waarvan de tuin een functioneel onderdeel vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519343
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Velp

St. Joseph (oorspr. Arva)

Rozendaalselaan 61
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving Het LANDHUIS is gebouwd op een nagenoeg U-vormige plattegrond en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld overstekend schil..

Bethanië

Jeruzalem 29
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze vrijstaande, opvallende en rijk gedetailleerde gepleisterde VILLA met bijbehorend KOETSHUIS is gelegen aan de straat Jeruzal..

Villa "Wildbaan"

Ringallee 8
Rozendaal
Inleiding VILLA 'Wildbaan' van ca 1880, van twee bouwlagen onder een zadeldak evenwijdig aan de straat. Het eenvoudige, traditioneel vormge..

Café Laros

Jeruzalem 23
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Dit aan de straat genaamd Jeruzalem vrijgelegen WOONHUIS met voormalig CAFE dateert vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de..

Landhuis 'Klein rozendaal'

Rosendaalselaan 30
Rozendaal
Landhuis "Klein Rozendaal". Statig te midden van parkaanleg gelegen witgepleisterd landhuis (midden XIX), van parterre en verdieping met dri..

Kaart & Routeplanner