Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In tuin bevindt zich rechts van het huis een prieel in Velp

Tuin Park Landgoed

Gasthuislaan 8
6883JC Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1890-1910


Beschrijving van In tuin bevindt zich rechts van het huis een prieel

Omschrijving In tuin bevindt zich rechts van het huis een PRIEEL. De plattegrond wordt gevormd door een halve achthoek. Het houten gebouwtje heeft aan de voorzijde drie 'tweepas'bogen d.w.z. twee gekoppelde bogen zonder middenondersteuning. De ruimte tussen de bogen en het dak is ingevuld met houten ajourwerk panelen. Waardering PRIEEL uit ca. 1890-1910. Architectuurhistorische waarden: - Het prieel is van belang omwille van de gaaf bewaarde laat 19de eeuwse dan wel vroege twintigste eeuwse hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik, waaronder het fraaie ajourwerk. - Het prieel vormt een goed voorbeeld van een uit bovengenoemd tijdperk daterend prieel waarin invloeden van de Chaletstijl herkenbaar zijn. Stedebouwkundige waarden: - Het in een nog enigszins een negentiende eeuws karakter vertonende tuin gelegen prieel vormt een functioneel onderdeel van het villa-complex. Cultuurhistorische waarden: - Het bouwwerk is als gaaf bewaard laat negentiende of vroeg twintigste eeuws prieel van typologisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519340
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In tuin bevindt zich rechts van het huis een prieel in Velp

Refugium

Gasthuislaan 8
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving De deels onderkelderde VILLA met TUINHEK heeft een T-vormige plattegrond en heeft twee bouwlagen waarbij het ondiepe achterhui..

De Striep

Kastanjelaan 9
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Aan de Kastanjelaan gelegen vrijstaand WOONHUIS genaamd 'De Striep'. Het huis diende onder meer als woning voor onderwijzer B. Bl..

Grafkelder van de familie van hardenbroek van spaen

Reinaldstraat 18A
Velp (Gemeente Rheden)
Grafkelder van de familie Van Hardenbroek van Spaen. Oude begraafplaats aan de Reinaldstraat. Natuurstenen grafmonument in de vorm van een t..

woonhuis

Havelaarstraat 6
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze in 1905 door de Arnhemse architect ir. A.R.Freem (1853-1921) ontworpen opvallend rijk gedecoreerde, op de bouwtekening als ..

Grafmonument F.J. Hallo

Reinaldstraat 20
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding: Het voor de gemeente Rheden unieke neogothische GRAFMONUMENT van F.J. HALLO is gelegen op de Hervormde Begraafplaats in Velp. De..

Kaart & Routeplanner

Route naar In tuin bevindt zich rechts van het huis een prieel in Velp