Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Duimpje in De Steeg

Tuin Park Landgoed

Diepesteeg 42
6994CD De Steeg (gemeente Rheden)
Gelderland


Beschrijving van Klein Duimpje

Omschrijving HISTORISCHE TUINAANLEG De op het huis afgestemde omringende tuin vormt een goed voorbeeld van de Gemengde tuinstijl die kenmerkend is voor werk van L.A. Springer, waarbij sprake is van romantische elementen met slingerende gazons en formele elementen als rechtlijnige paden met trappen en duidelijke zichtassen alsmede terassen. De in de as van het huis geplaatste oprit wordt geflankeerd door twee bakstenen kolommen met een toegangshek. De van een grintlaag voorziene, zich verbredende oprit, heeft aan weerszijden een beplanting met ondermeer taxussen. Het huis en de tuin zijn verhoogd gelegen ten opzichte de oprit. In de as van de ingang bevindt zich een gemetselde trap met vier treden met aan weerszijden een tuinvaas. Middels een kleinere trap die gelegen is ter hoogte van het terras aan de zijde van de linker zijgevel wordt aan de noord-westzijde gelegen gazon bereikt met evenwijdig aan de linker zijgevel geplaatste bolvormige buxussen waartussen oorspronkelijk mogelijk rozenperken lagen. In de as van de van de genoemde kleine trap bevindt zich op enige afstand in noord-westelijke richting een tweede trap met zes gemetselde treden. Deze leidt naar een recht pad dat geflankeerd door in kubus of piramidevorm gesnoeide buxussen. Op diverse plaatsen zijn bogen over het pad geplaatst. In de as van het staat een tuinvaas. Ten noorde van het pas bevindt zich een fraaie langs het gazon slingerde struikachtige beplanting die overgaat in een beplanting met bomen. An de noordzijde van het terrein bevindt zich een tweede zichtas door de beplanting die eindigt in tuinvaas en een houten zitbank. Aan de noord-oostzijde van de tuin, in de as van erker van de achtergevel bevindt zich een derde zichtsas. Ook hier bevindt zich weer een trap van zes treden met twee tuinvazen en in de as van het het achterliggende pad een houten tuinbank. Ten oosten van dit pad bevond zich oorspronklijke een moestuin. Waardering HISTORISCHE TUINAANLEG naar ontwerp van L.A. SPRINGER. Tuin-architectuurhistorische waarden: - De vrij gaaf bewaarde tuin vormt een goed voorbeeld van de Gemengde stijl. - De tuin is van belang als onderdeel van het oeuvre L.A. Springer. Stedebouwkundige waarden: - De op het de villa afgestemde tuin heeft een ensemblewaarde in relatie met het huis. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519334
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Duimpje in De Steeg

Klein Duimpje

Diepesteeg 42
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving De op een ge√ęgaliseerd terrein gelegen VILLA heeft twee bouwlagen op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een tentdak ged..

'Neerbosch'

Diepesteeg 23
De Steeg (Gemeente Rheden)
"neerbosch". Op een gunstig punt op de hoek van de Van Hasseltweg gelegen goed bewaarde boerderij (XIXa) met rieten wolfdak. Vensters met lu..

Boschlust

Diepesteeg 40
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze opmerkelijke gaaf bewaarde VILLA genaamd Boschlust met TUINHEK werd in 1897 ontworpen in opdracht van de heer P.J. de Visser..

Rhederoord: moestuinmuur

Bentincklaan 19a
De Steeg (Gemeente Rheden)
Omschrijving MOESTUINMUUR(O) onderdeel uitmakend van de buitenplaats Rhederoord en gelegen op een hellend terrein ten zuid-oosten van het l..

Rhederoord: portierswoning

Parkweg 21
De Steeg (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze aan de noordzijde van de oostelijke oprijlaan aan de Parkweg gelegen voormalige PORTIERSWONING (F) van de buitenplaats Rhede..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Duimpje in De Steeg