Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterpomp in Rijsbergen

Overig


4880AA Rijsbergen (gemeente Zundert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Waterpomp

Inleiding. WATERPOMP uit de tweede helft van de 19de eeuw. De pomp vertoont een Ambachtelijk-Traditionele stijl bevindt zich midden in de dorpskom. In 1950 werd de eerste waterleiding gelegd in het dorp. Tot die tijd was deze dorpspomp, samen met twee andere aan de St. Bavostraat de enige openbare mogelijkheid om water te tappen. Verder was het dorp aangewezen op privé waterputten en open water. Omschrijving. De hardstenen waterpomp heeft een vierkant geprofileerd basement en overkragend pomphuis met tuit en een piramidale bekroning met op de top het gemeentewapen van Rijsbergen. Het pomphuis is omspannen door drie bronzen knelbanden. Onderdelen van het mechanisme van de pomp zijn uitgevoerd in geel koper. De pomp is als zodanig niet meer in gebruik. Waardering. De waterpomp is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan het eerste begin van de openbare nutsvoorzieningen in de 19de eeuw en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de openbare waterpompen. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en detaillering. Het object is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519330
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterpomp in Rijsbergen

Voormalig raadhuis

Sint Bavostraat 18
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Inleiding. Voormalig RAADHUIS in late Neo-Classicistische stijl uit 1923, tot stand gekomen door verbouwing van een openbare school. De sch..

Voormalige pastorie

Sint Bavostraat 7
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Herenhuis in Empire trant; kroonlijst op klossen en boogramen; ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Met koetshuis. Omstreeks 183..

Heilig Hartbeeld

-
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Inleiding. BEELDENGROEP op voetstuk voorstellende het Heilig Hart van Jezus met boer en boerin met kind daterend uit 1936 en 1940. De beel..

Dwarshuis onder zadeldak, hardstenen deuromlijsting en hardstenen sluitblokken in de venstertogen

Kaarschotsestraat 2
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Dwarshuis onder zadeldak, hardstenen deuromlijsting en hardstenen sluitblokken in de venstertogen. Steen met jaartal 1778.

Overblijfselen van een watermolen, bestaande uit een beschoeiing waarin in reliëf een wapen

watermolen a/d kaarschotsestraat
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Overblijfselen van een watermolen, bestaande uit een beschoeiing waarin in reliëf een wapen: Van den Bergh-Hohenzollern, 1656.

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterpomp in Rijsbergen

Foto's (1)