Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig raadhuis in Rijsbergen

Gebouw

Sint Bavostraat 18
4891CJ Rijsbergen (gemeente Zundert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Voormalig raadhuis

Inleiding. Voormalig RAADHUIS in late Neo-Classicistische stijl uit 1923, tot stand gekomen door verbouwing van een openbare school. De school werd in 1872 gebouwd samen met een onderwijzerswoning. In 1895 waren er vier afzonderlijke lokalen, in 1914 uitgebreid tot zes. Het raadhuis ligt in de kom van het dorp met voor- of noordgevel aan de St. Bavostraat. Bij de verbouwing tot raadhuis werd in de oostelijke vleugel een brand- spuitenhuis ingericht. Nu is hier de kamer van de burgemeester. In de jaren zestig van de 20ste eeuw werd aan de zuidkant het raadhuis uitgebreid met een nieuwe secretarie. Dit gedeelte valt buiten de bescherming. Omschrijving. Het langwerpige raadhuis dat één bouwlaag bevat, heeft een schilddak met aan de westkant een tuitgevel en aan de oostkant een dakschild. Het dak heeft hoekschoorstenen en in het midden een achtzijdig opengewerkt torentje met luidklok. De ramen zijn kruisvensters met een vierentwintig-ruitsverdeling. Het dak is belegd met de Tuile du Nord, het torentje met leien. Oorspronkelijk was de voorgevel van het raadhuis symmetrisch van opzet en zeven traveeën breed. Na het bijtrekken van het brandspuitenhuis rond ca. 1950 zijn het er negen geworden. De westelijke zijgevel heeft twee traveen. De oostgevel is blind. Het raadhuis ligt in zijn geheel op een basement van robuust pleisterwerk. De monumentale ingang heeft een bordes met balustrade en aan weerskanten een trap. De ingang wordt geaccentueerd door een driehoekig fronton gedragen door vier pilasters. In het fronton het gemeentewapen van Rijsbergen en het jaartal 1923. De gevels zijn voorzien van blokpleisterwerk met hoekpilasters, een zware kroonlijst en fries. Rond de muuropeningen geprofileerde stuclijsten met een sluitsteen als bekroning. Waardering. Het raadhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor het plaatselijk bestuur in de bestaande structuur, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het raadhuis op het platteland. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en detaillering. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519329
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig raadhuis in Rijsbergen

Voormalige pastorie

Sint Bavostraat 7
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Herenhuis in Empire trant; kroonlijst op klossen en boogramen; ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Met koetshuis. Omstreeks 183..

Heilig Hartbeeld

-
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Inleiding. BEELDENGROEP op voetstuk voorstellende het Heilig Hart van Jezus met boer en boerin met kind daterend uit 1936 en 1940. De beel..

Waterpomp

-
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Inleiding. WATERPOMP uit de tweede helft van de 19de eeuw. De pomp vertoont een Ambachtelijk-Traditionele stijl bevindt zich midden in de d..

Dwarshuis onder zadeldak, hardstenen deuromlijsting en hardstenen sluitblokken in de venstertogen

Kaarschotsestraat 2
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Dwarshuis onder zadeldak, hardstenen deuromlijsting en hardstenen sluitblokken in de venstertogen. Steen met jaartal 1778.

Overblijfselen van een watermolen, bestaande uit een beschoeiing waarin in reliëf een wapen

watermolen a/d kaarschotsestraat
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Overblijfselen van een watermolen, bestaande uit een beschoeiing waarin in reliëf een wapen: Van den Bergh-Hohenzollern, 1656.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig raadhuis in Rijsbergen

Foto's (3)