Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Rijsbergen

Overig


4880AA Rijsbergen (gemeente Zundert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1936-1940


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. BEELDENGROEP op voetstuk voorstellende het Heilig Hart van Jezus met boer en boerin met kind daterend uit 1936 en 1940. De beeldengroep, gemaakt in het atelier van A. de Beule te Gent, staat aan de St. Bavostraat midden in het dorp in een parkachtige aanleg, op de plaats waar tot 1919 de laat-middeleeuwse toren van de oude St. Bavokerk stond. Omschrijving. De drie bronzen beelden zijn gemaakt door beeldhouwer Aloys de Beule uit Gent, in opdracht van het R.K. kerkbestuur St. Bavo. Het H. Hartbeeld werd in 1936 geplaatst, de boer en boerin met kind in 1940. De beelden staan op een rotspartij van imitatiesteen vervaardigd door Frans Janssens uit Westmeerbeek. Het H. Hartbeeld vormt, staande op het hoogste rotsblok het middelpunt van de groep en strekt zegenend de handen uit naar de aan de linkerzijde staande boer, in werkkleding met schop en de rechts knielende boerin met kind op arm. Waardering. De beeldengroep is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotionele cultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H. Hartmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier De Beule en is tevens van belang voor de technische ontwikkeling van het gieten van beelden in brons. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519328
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
P1030534Beeldengroep Rijsbergen.JPG
Kunstenaar Aloïs De Beule
Jaar 1936, 1940
Materiaal Brons
Locatie St. Bavostraat, Rijsbergen
Monumentnummer 519328
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een beeldengroep in de Nederlandse plaats Rijsbergen.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld bestaat uit een beeldengroep gemaakt door de Belgische beeldhouwer Aloïs De Beule. De Christusfiguur was een opdracht van het kerkbestuur, het gezin was een geschenk van de parochianen aan pastoor Verbunt voor zijn koperen jubileum.

Beschrijving

De staande Christusfiguur werd geplaatst in 1936. Het boerengezin werd in 1940 toegevoegd. Aan Christus' linkerhand een vrouw met kind en aan zijn rechterhand een man met een schop. De beeldengroep staat op een rotspartij van imitatiesteen gemaakt door Frans Janssens.

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer "als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotionele cultuur"[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Rijsbergen

Voormalige pastorie

Sint Bavostraat 7
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Herenhuis in Empire trant; kroonlijst op klossen en boogramen; ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Met koetshuis. Omstreeks 183..

Voormalig raadhuis

Sint Bavostraat 18
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Inleiding. Voormalig RAADHUIS in late Neo-Classicistische stijl uit 1923, tot stand gekomen door verbouwing van een openbare school. De sch..

Waterpomp

-
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Inleiding. WATERPOMP uit de tweede helft van de 19de eeuw. De pomp vertoont een Ambachtelijk-Traditionele stijl bevindt zich midden in de d..

Dwarshuis onder zadeldak, hardstenen deuromlijsting en hardstenen sluitblokken in de venstertogen

Kaarschotsestraat 2
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Dwarshuis onder zadeldak, hardstenen deuromlijsting en hardstenen sluitblokken in de venstertogen. Steen met jaartal 1778.

Overblijfselen van een watermolen, bestaande uit een beschoeiing waarin in reliëf een wapen

watermolen a/d kaarschotsestraat
Rijsbergen (Gemeente Zundert)
Overblijfselen van een watermolen, bestaande uit een beschoeiing waarin in reliëf een wapen: Van den Bergh-Hohenzollern, 1656.

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Rijsbergen

Foto's (1)