Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariahof in Zundert

Kasteel Buitenplaats

Waaijenbergstraat 22
4881NC Zundert
Noord Brabant


Beschrijving van Mariahof

Inleiding. BIJGEBOUW uit circa 1900, gebouwd voor de laatste graaf van Hoogendorp in het buitengebied van Zundert in een Traditionalistische bouwtrant. Omschrijving. Eénlaags bakstenen gebouw op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met muldenpannen. Het linkergedeelte bevat een kamer met schouw, in de wand is een gevelsteen uit 1862 ingemetseld afkomstig uit een vorig woonhuis van de familie van Hoogendorp. Het rechtergedeelte is als schuur ingericht. Waardering. Het bijgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de ontginning en aanleg van landgoederen voor de plaatselijke elite kort na 1900. Het gebouw is van architectuurhistorisch belang door de detaillering. Het heeft ensemblewaarde door de samenhang met het landhuis. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519322
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariahof in Zundert

Mariahof

Waaijenbergstraat 22
Zundert
Inleiding. WOONHUIS Mariahof, gebouwd voor de laatste graaf van Hoogendorp in het buitengebied van Zundert. Omgeven door boerderijen en lan..

Villa

Meirseweg 4
Zundert
Inleiding. VILLA, gebouwd in 1935 door architect F.C. Rampart uit Bergen op Zoom, in opdracht van W. Vorsselmans (drukker te Zundert) in ee..

Van Goghkerkje

Vincent van Goghplein 1
Zundert
Hervormde Kerk gebouwd in 1805. Rechthoekig gebouw onder zadeldak tussen puntgevels met vierkante dakruiter, bekroond met spitsje. Rondboogv..

De Akkermolen

Akkermolenweg 13
Zundert
"De Akkermolen", open standerdmolen uit de 17e eeuw.

Raadhuis

Markt 1
Zundert
Raadhuis. Gepleisterde klassicistisch gebouw met fronton op dorische halfzuilen en met gekoepeld klokketorentje, door P. Huysers, 1840.

Kaart & Routeplanner

Route naar Mariahof in Zundert