Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex H. Willibrordus in Klein Zundert

Kerkelijk Gebouw

Klein Zundertseweg 7
4882BE Klein Zundert (gemeente Zundert)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex H. Willibrordus

Inleiding. PASTORIE bij de kerk van de Heilige Wilibrordus naar een ontwerp van J. Stuyt, in samenwerking met J.Th.J. Cuypers uit 1910-1911 aan toegevoegd. De pastorie vertoont elementen van een Neo-Romaanse en Traditionalistische bouwstijl. Omschrijving. De PASTORIE is een tweelaags gebouw op een rechthoekige plattegrond onder een flauw hellend zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het geheel is uitgevoerd in donkerrode baksteen en heeft speklagen ter hoogte van onder- en bovendorpels van de ramen. Deze speklagen worden gevormd door een "stippellijn" van gele baksteen. De plint is eveneens in baksteen uitgevoerd en steekt iets uit ten opzichte van de gevel, de rand is afgewerkt met een afgeschuinde steen. Het dak heeft een overstek en windveer en is gedekt met rode muldenpannen. De voorgevel is vier traveeën breed. Voor de paneeldeur zijn enkele hardstenen treden geplaatst, de deur heeft een bovenlicht met verticale roeden. Erboven is een rondboog aangebracht, in het boogveld is met gele en rode baksteen een metselmozaïek gemaakt. Links van de deur twee stolpramen met bovenlicht, rechts één raam. De ramen hebben houten rolluiken, erboven bevinden zich rondbogen, gevuld met metselmozaïek. Op de verdieping zijn ramen als op de begane grond aangebracht maar minder hoog. De topgevel heeft een gelijkvormig raam, geflankeerd door ronde lichten. Alle ramen zijn voorzien van hardstenen onderdorpels. De rechterzijgevel bevat één raam als voor en heeft een aangebouwd uitstekend deel onder lessenaarsdak. Deze uitbouw heeft op de begane grond en in de zijgevel van de verdieping een breed raam, op de verdieping is een raam als in de voorgevel van de hoofdmassa zichtbaar. Aangrenzend is een tuinmuur met poort geplaatst. De muur en bovenrand van de poort worden afgedekt door muldenpannen. In de tuin van de pastorie staan enkele grote bomen waaronder een kastanje. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie na 1900. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering en vanwege de plaats in het oeuvre van de architecten Cuypers en Stuyt. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering bij kerk en kapel, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519319
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex H. Willibrordus in Klein Zundert

Kapel

Klein Zundertseweg 5
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Inleiding. KAPEL van de H. Antonius, gebouwd rond 1880 in Ambachtelijk-Traditionele stijl, met Neo-Gotische elementen. De devotie kent ter ..

Complex H. Willibrordus

Klein Zundertseweg 5
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Inleiding. R.K. KERK van de Heilige Willibrordus naar een ontwerp van J. Stuyt, in samenwerking met J.Th.J. Cuypers uit 1910-1911 aan toege..

De Akkermolen

Akkermolenweg 13
Zundert
"De Akkermolen", open standerdmolen uit de 17e eeuw.

Raadhuis

Markt 1
Zundert
Raadhuis. Gepleisterde klassicistisch gebouw met fronton op dorische halfzuilen en met gekoepeld klokketorentje, door P. Huysers, 1840.

Herenhuis, pastorie

Molenstraat 9
Zundert
R.K.Pastorie . Laat 18e eeuws herenhuis met Empire schuiframen en omlijste ingang. Inwendig een geschilderd behangsel uit 1793 door W. Verey..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex H. Willibrordus in Klein Zundert