Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel in Klein Zundert

Kerkelijk Gebouw

Klein Zundertseweg 5
4882BE Klein Zundert (gemeente Zundert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Kapel

Inleiding. KAPEL van de H. Antonius, gebouwd rond 1880 in Ambachtelijk-Traditionele stijl, met Neo-Gotische elementen. De devotie kent ter plaatse een oudere traditie. Omschrijving. De KAPEL is een éénlaags gebouw op rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het pand is uitgevoerd in rode baksteen, voorzien van een gepleisterde plint. Het dak is gedekt met zwarte kruispannen. Tegen de voorgevel is een blokvormig portaal onder een zadeldak geplaatst. Dit dak heeft een windveer met makelaar en een betimmerde topgevel. De ingang bestaat uit een dubbele, opgeklampte deur met bovenlicht, gevuld met kathedraalglas. Aan weerszijden van het portaal spitsboogramen, voorzien van een vorktracering, de topgevel heeft drie kleinere spitsboogramen. Ook in de beide zijgevels zijn spitsboogramen aangebracht, de ontlastingsboog boven het raam is in gele IJsselsteen uitgevoerd. Het achterste raam in de rechterzijgevel is dichtgemetseld. Tegen de achtergevel is een kleine absis zichtbaar. Aangrenzend aan de rechterzijgevel is een éénlaagse verbindingsgang onder zadeldak van de kapel naar de kerk gemaakt. Hierin zijn twee rondboogramen, gevuld met glas-in-lood zichtbaar. In het interieur is de gang een geheel met de kapel waardoor deze een L-vormige plattegrond heeft. De vloer is betegeld, de wanden zijn wit gepleisterd. De kapel heeft een houten betimmering in de kap met trekbalken. In de nis staat een natuurstenen altaar met beeld van de Heilige Antonius. Daarboven is in gotische letters het opschrift: "H. ANTONIUS ROEMRIJKE WONDERDOENER BVO" aangebracht. In de hoek rechts achter is een deur naar de pastorie, links een dubbele deur naar de kerk. Waardering. De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de devotiekapel. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, waarin enkele neogotische elementen zijn gebruikt. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. De kapel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en is gaaf bewaard gebleven. Het pand heeft ensemblewaarde als een essentieel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519317
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel in Klein Zundert

Complex H. Willibrordus

Klein Zundertseweg 5
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Inleiding. R.K. KERK van de Heilige Willibrordus naar een ontwerp van J. Stuyt, in samenwerking met J.Th.J. Cuypers uit 1910-1911 aan toege..

Complex H. Willibrordus

Klein Zundertseweg 7
Klein Zundert (Gemeente Zundert)
Inleiding. PASTORIE bij de kerk van de Heilige Wilibrordus naar een ontwerp van J. Stuyt, in samenwerking met J.Th.J. Cuypers uit 1910-1911..

De Akkermolen

Akkermolenweg 13
Zundert
"De Akkermolen", open standerdmolen uit de 17e eeuw.

Raadhuis

Markt 1
Zundert
Raadhuis. Gepleisterde klassicistisch gebouw met fronton op dorische halfzuilen en met gekoepeld klokketorentje, door P. Huysers, 1840.

Herenhuis, pastorie

Molenstraat 9
Zundert
R.K.Pastorie . Laat 18e eeuws herenhuis met Empire schuiframen en omlijste ingang. Inwendig een geschilderd behangsel uit 1793 door W. Verey..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapel in Klein Zundert