Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Scheybeek in Beverwijk

Kasteel Buitenplaats

Velserweg 2
1942LD Beverwijk
Noord Holland


Beschrijving van Scheybeek

Omschrijving van het HOOFDGEBOUW (1) Het in oorsprong uit het eerste kwart van de 17de eeuw daterende voorhuis is rechthoekig van vorm en bestaat uit een kelder, twee bouwlagen en een met leien gedekt schilddak. Loodrecht op de achtergevel is de tuinzaal uit 1744 gebouwd bestaande uit twee bouwlagen met een kap met pannen gedekt. De hoeken van de tuinzaal zijn terugspringend afgerond uitgevoerd. In de rechterhoek tussen het voorhuis en de tuinzaal is de 19de-eeuw een keukenuitbouw van twee bouwlagen met kap gebouwd. De voorgevel eveneens daterend uit 1744 met hardstenen plint is drie traveeën breed met een middenrisaliet en pilasters op de hoeken. Daarboven een kroonlijst met een fronton. De ingangspartij is gevat in pilasters met een kroonlijst. Ervoor ligt een hardstenen trap. De vensters hebben persiennes. De beide zijgevels en de achtergevel zijn gepleisterd. In de beide zijgevels bevinden zich twee vensterassen. De huidige indeling van het huis is tot stand gekomen na de bouw van de tuinzaal in 1744. Hierbij is gestreefd naar een symmetrische opzet met een middenas alsmede de aanleg van een centrale hal met trappenhuis. De kamer links van de vestibule is bij de restauratie van 1925, geïnspireerd door de vondst van de moerbalken, van een nieuwe afwerking voorzien in 17de-eeuwse sfeer. De kamer rechts van de vestibule heeft een haardpartij en afwerking van wanden in Lodewijk XV-stijl. Het plafond is zoals gezegd een kopie. Ook de hal en het trappenhuis zijn in deze stijl afgewerkt. Zij het dat het geheel vrij sober is. De grote tuinzaal heeft eveneens een Lodewijk XV uitmonstering met een haardpartij tegen de linkerzijde In het plafond een grote allegorische schildering in een gelobd ovaal gedateerd en gesigneerd 1744 F.D.B. (Fabritius Dubourg) Waardering: Het HOOFDHUIS is van belang: - vanwege de nog herleidbare 17de-eeuwse opzet als belangrijke vroege schakel in de ontwikkeling van de typologie van het Amsterdamse buitenhuis; - vanwege de karakteristieke 18de-eeuwse verbouwing in het bijzonder de naar achter uitgebouwde tuinkamer; - vanwege de grotendeels nog gave afwerking van het interieur in rococostijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519314
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Scheybeek in Beverwijk

tuin park landgoed

Velserweg 2
Beverwijk
Omschrijving van de HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2) Het hoofdelement in het park vormt de grote slingervijver die in het zuidelijke de..

tuin park landgoed

Velserweg 2
Beverwijk
Omschrijving HEK (3) Ongeveer halverwege het voorste deel van de oprijlaan staat het 18de-eeuwse toegangshek in Lodewijk XIV-stijl. In na..

tuin park landgoed

Velserweg 2
Beverwijk
Omschrijving twee natuurstenen SOKKELS (4a en 4b) Voor het hoofdhuis staat aan beide zijden een forse 18de -eeuwse natuurstenen sokkel met..

tuin park landgoed

Velserweg 2
Beverwijk
Omschrijving TUINMUUR (5) Ten westen van het hoofdhuis langs de huidige speelweide staat een 19de-eeuwse tuinmuur met een deels recht, dee..

kasteel buitenplaats

Velserweg 2
Beverwijk
Omschrijving: VOLIERE en DIENSTGEBOUWTJE (6a en 6b) Ten noordwesten van het hoofdhuis liggen achter elkaar de vroeg 20ste -eeuwse volière..

Kaart & Routeplanner