Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkelder bij huis 'Moesbosch' in Koudekerke

Tuin Park Landgoed

Vlissingsestraat 28
4371RE Koudekerke (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1812


Beschrijving van Grafkelder bij huis 'Moesbosch'

Omschrijving onderdeel 4: GRAFKELDER, ingangspartij in empire-stijl, gedateerd 1812; in uiterste oosthoek van de aanleg, aan de Vlissingseweg: bakstenen tongewelf, half ingegraven en bedekt met aarde, zodat een lage heuvel ontstaan is; ingangspartij aan de oostzijde met dagzomende gewelfrand, die de halfronde bakstenen gevel bedekt; rechthoekig deurtje met kleine ovale lichtopening; erboven een rechthoekige natuurstenen plaat met vierkant uitgesneden bovenhoeken; hierop als bekroning een driehoekige stenen plaat in de vorm van een steile piramide; op de rechthoekige plaat de volgende tekst: DIS. MANIBUS. CINERES. GENTIS. DOORNIAE. HOC. BUSTO. CONDI. CURAVIT. ABRAHAMUS. VAN. DOORN. MOLLITER. OSSA. CUBENT. ANNO. MDCCCXII. Waardering: GRAFKELDER van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de relatieve uniciteit _vanwege de grote cultuurhistorische waarde 20 augustus 1999 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519312
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafkelder met 17e en 18e-eeuwse zerken in Alt-Wolfsburg

Een grafkelder is een kelder onder een paleis, kerk of een speciaal daartoe bestemd kapelletje of monument op een begraafplaats. Soms bevindt de kelder zich onder een hardstenen plaat, die moet worden weggetakeld alvorens de kelder toegankelijk is.

Grafkelders zijn meestal bedoeld voor leden van vooraanstaande of rijke families. Koninklijke families beschikken dikwijls over een eigen grafkelder, zoals de leden van het Nederlandse Koninklijk Huis, die begraven worden in de grafkelder van het praalgraf Willem van Oranje met de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk te Delft. De Belgische koninklijke familie heeft een grafkelder in de kerk van Laken.

Sommige oude kerken bezitten een crypte, feitelijk ook een grafkelder. Vaak zijn de stoffelijke resten van de heilige die er ooit begraven lag, verwijderd en in een reliekschrijn geplaatst, dat zich meestal elders in de kerk bevindt. Bekende kerken met cryptes zijn te vinden in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht (met het lege graf van Sint-Servaas), de abdijkerk Rolduc (met het verdwenen graf van Ailbertus van Antoing), de abdij van Sint-Truiden (met het verdwenen graf van Sint-Trudo) en de Sint-Gertrudiskerk in Nijvel (met het verdwenen graf van Gertrudis van Nijvel). In Nederland gelden sinds 1829 strikte beperkingen voor het bijzetten in een kerkgebouw.

Grafkelders komen relatief vaker voor in België en Zuid-Nederland. De rijke Akense lakenfabrikant Johann Arnold von Clermont liet eind 18e eeuw op zijn landgoed Vaalsbroek in Vaals een mausoleum bouwen met een grafkelder met twee graftombes voor zichzelf en zijn echtgenote, en 36 nissen in de zijwanden voor hun nakomelingen. Op de Begraafplaats Cauberg in Valkenburg bevinden zich een viertal monumentale 19e-eeuwse mausolea met grafkapellen van Limburgse mergel, waaronder zich grafkelders bevinden voor Valkenburgse notabelen. Eén van deze monumentale graftombes, de Grafkapel Habets, werd in 1892 door Pierre Cuypers ontworpen. Op de begraafplaats van het naburige Meerssen bevinden zich eveneens enkele mausolea met grafkelders, waaronder die van de Maastrichtse fabrikant Petrus Regout uit 1869, pal naast de Basiliek van Meerssen.

Veel kerkhofkapellen hebben eveneens een grafkelder, bedoeld voor meerdere families. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in de kapel van het RK Kerkhof in Groningen (Cuypers), in de Bisschoppelijke Grafkapel in Roermond (Cuypers) en in de kapel op de Algemene Begraafplaats Tongerseweg in Maastricht (Kayser).

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafkelder bij huis 'Moesbosch' in Koudekerke

Moesbosch

Vlissingsestraat 28
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, gepleisterd landhuis van twee bouwlagen en een mezzanino onder vrijwel plat dak, dat door een lage houten b..

Park bij huis 'Moesbosch'

Vlissingsestraat 28
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG in landschapsstijl, in oorsprong 19e eeuws; na inundatie van 1944 geheel opnieuw ingeplant; zeer besch..

Koetshuis bij huis 'Moesbosch'

Vlissingsestraat 28
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, gezien de jaartalankers in de topgevel waarschijnlijk in 1692 gebouwd; later verhoogd; aan het voorple..

Huis 'Der Boede'

Vlissingsestraat 19
Koudekerke (Gemeente Veere)
Slot der Boede. Onderkelderd landhuis van statige allure uit omstreeks 1740. Zware kroonlijst, gedragen door vier pilasters en groot driehoe..

Woonhuis bij boerderij

Vlissingsestraat 23
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving Woonhuis met lijstgevel, één bouwlaag hoog met zadeldak; aan achterzijde aanbouw onder doorlopend dak. Opgetrokken in roodbr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafkelder bij huis 'Moesbosch' in Koudekerke