Koetshuis bij huis 'Moesbosch' in Koudekerke

Vlissingsestraat 28
4371RE Koudekerke (gemeente Veere)

Beschrijving van Koetshuis bij huis 'Moesbosch'

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, gezien de jaartalankers in de topgevel waarschijnlijk in 1692 gebouwd; later verhoogd; aan het voorplein ten zuidoosten van het huis; bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond; grotendeels gepleisterd; zadeldak met gesmoorde grijze pannen, aan linker korte zijde met schild; voorgevel met verschillende deur- en raampartijen, deels met de oorspronkelijke kozijnen; muurringen om paarden aan te binden; verschillende formaten staafankers; andere gevels bijna blind; in de achtergevel opkamervenster met diefijzers; linker gevel in staand verband, rechtergevel met topgevel en jaartalankers 1 6 (9) 2; klezoren in koppenlagen. Inwendig van links naar rechts: een keldergedeelte met opkamer met bedstee; werkplaats etc.; binnenmuur tot in de nok; een met klinkers bestraat koetsengedeelte; houten wand; een bestrate paardenstal; enkelvoudige balklaag; kap met vier gespijkerde schaarspanten; daarop constructie, die het dak omhoog heeft gebracht. Waardering: KOETSHUIS van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de samenhang van in- en exterieur, waarbij duidelijk het utilitaire karakter spreekt _als wezenlijk compositorisch, cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de historische aanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)