Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Park bij huis 'Moesbosch' in Koudekerke

Tuin Park Landgoed

Vlissingsestraat 28
4371RE Koudekerke (gemeente Veere)
Zeeland


Beschrijving van Park bij huis 'Moesbosch'

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG in landschapsstijl, in oorsprong 19e eeuws; na inundatie van 1944 geheel opnieuw ingeplant; zeer bescheiden aanleg, zowel qua grootte als vormgeving; vanaf de Vlissingseweg voert een breed grindpad zonder laanbeplanting naar het druppelvormige grindplein voor het huis; ten zuiden aan dit plein het koetshuis (zie onder 3), dat thans door bosschages aan het oog (vanaf het plein gezien) onttrokken wordt; rechts van het pad grasvelden met jonge solitairen; deze staan ook ten noorden van het huis in de vork van de Galgeweg en de Vlissingseweg; midden achter het huis een rond rozenperk, dat herinnert aan de ronde vijver, die er vroeger was; vanuit de achterzijde een gezicht over dit perk, de heg langs de Galgeweg en landerijen op de duinen; verder bestaat de aanleg uit jong bos met slingerpaden; in de zuidwesthoek van het complex ligt nog een oude ronde vijver, in de uiterste oosthoek de familiebegraafplaats (zie onder 4). Waardering: PARKAANLEG van algemeen belang _vanwege de ouderdom _als goed voorbeeld van een bescheiden Zeeuwse buitenplaats _vanwege de landschappelijk-visuele waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519310
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Park bij huis 'Moesbosch' in Koudekerke

Moesbosch

Vlissingsestraat 28
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, gepleisterd landhuis van twee bouwlagen en een mezzanino onder vrijwel plat dak, dat door een lage houten b..

Koetshuis bij huis 'Moesbosch'

Vlissingsestraat 28
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, gezien de jaartalankers in de topgevel waarschijnlijk in 1692 gebouwd; later verhoogd; aan het voorple..

Grafkelder bij huis 'Moesbosch'

Vlissingsestraat 28
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving onderdeel 4: GRAFKELDER, ingangspartij in empire-stijl, gedateerd 1812; in uiterste oosthoek van de aanleg, aan de Vlissingsew..

Huis 'Der Boede'

Vlissingsestraat 19
Koudekerke (Gemeente Veere)
Slot der Boede. Onderkelderd landhuis van statige allure uit omstreeks 1740. Zware kroonlijst, gedragen door vier pilasters en groot driehoe..

Woonhuis bij boerderij

Vlissingsestraat 23
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving Woonhuis met lijstgevel, één bouwlaag hoog met zadeldak; aan achterzijde aanbouw onder doorlopend dak. Opgetrokken in roodbr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Park bij huis 'Moesbosch' in Koudekerke