Moesbosch in Koudekerke

Vlissingsestraat 28
4371RE Koudekerke (gemeente Veere)

Beschrijving van Moesbosch

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, gepleisterd landhuis van twee bouwlagen en een mezzanino onder vrijwel plat dak, dat door een lage houten borstwering in de vorm van een opzetstuk gemaskeerd wordt; symmetrische klassicistische architectuur op rechthoekige plattegrond; gebouwd op de plaats ven een ouder huis, waarvan wellicht alleen de kelder bewaard is; voorgevel (oost) met 5 traveeën met een iets risalerende middentravee, waarin hoge H-vensters met persiennes, zowel parterre als op de verdieping; voor het middenvenster op de verdieping een balcon met gietijzeren hek en vazen, ondersteund door forse rijk versierde consoles en (toegevoegde?) eenvoudige spijlen; voor de verdiepingsvensters gietijzeren hekjes; stolpramen in de mezzanine. De achtergevel dezelfde traveeën-indeling; de zijgevels zijn sober en voorzien van enkele H-vensters met persiennes, resp. kleine vensters zonder indeling. Tegen de linker zijgevel over beide bouwlagen een vroeg 20e eeuwse liftschacht in baksteen; tegen de rechter zijgevel een serre, samengesteld uit gietijzer en glas, met erboven een veranda. Inwendig o.m.: steektrap met neo-Lod. XIV trappaal, neo-Lod. XV stucplafonds en schouwen; witmarmeren gangtegels; schildpadtegels in de keuken. Waardering: HUIS van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de karakteristieke laat-19e eeuwse klassicistische architectuur _vanwege het gaaf bewaarde in- en exterieur _als middelpunt van de historische aanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)