Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Moesbosch in Koudekerke

Kasteel Buitenplaats

Vlissingsestraat 28
4371RE Koudekerke (gemeente Veere)
Zeeland


Beschrijving van Moesbosch

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, gepleisterd landhuis van twee bouwlagen en een mezzanino onder vrijwel plat dak, dat door een lage houten borstwering in de vorm van een opzetstuk gemaskeerd wordt; symmetrische klassicistische architectuur op rechthoekige plattegrond; gebouwd op de plaats ven een ouder huis, waarvan wellicht alleen de kelder bewaard is; voorgevel (oost) met 5 traveeën met een iets risalerende middentravee, waarin hoge H-vensters met persiennes, zowel parterre als op de verdieping; voor het middenvenster op de verdieping een balcon met gietijzeren hek en vazen, ondersteund door forse rijk versierde consoles en (toegevoegde?) eenvoudige spijlen; voor de verdiepingsvensters gietijzeren hekjes; stolpramen in de mezzanine. De achtergevel dezelfde traveeën-indeling; de zijgevels zijn sober en voorzien van enkele H-vensters met persiennes, resp. kleine vensters zonder indeling. Tegen de linker zijgevel over beide bouwlagen een vroeg 20e eeuwse liftschacht in baksteen; tegen de rechter zijgevel een serre, samengesteld uit gietijzer en glas, met erboven een veranda. Inwendig o.m.: steektrap met neo-Lod. XIV trappaal, neo-Lod. XV stucplafonds en schouwen; witmarmeren gangtegels; schildpadtegels in de keuken. Waardering: HUIS van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de karakteristieke laat-19e eeuwse klassicistische architectuur _vanwege het gaaf bewaarde in- en exterieur _als middelpunt van de historische aanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519309
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Moesbosch in Koudekerke

Park bij huis 'Moesbosch'

Vlissingsestraat 28
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG in landschapsstijl, in oorsprong 19e eeuws; na inundatie van 1944 geheel opnieuw ingeplant; zeer besch..

Koetshuis bij huis 'Moesbosch'

Vlissingsestraat 28
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, gezien de jaartalankers in de topgevel waarschijnlijk in 1692 gebouwd; later verhoogd; aan het voorple..

Grafkelder bij huis 'Moesbosch'

Vlissingsestraat 28
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving onderdeel 4: GRAFKELDER, ingangspartij in empire-stijl, gedateerd 1812; in uiterste oosthoek van de aanleg, aan de Vlissingsew..

Huis 'Der Boede'

Vlissingsestraat 19
Koudekerke (Gemeente Veere)
Slot der Boede. Onderkelderd landhuis van statige allure uit omstreeks 1740. Zware kroonlijst, gedragen door vier pilasters en groot driehoe..

Woonhuis bij boerderij

Vlissingsestraat 23
Koudekerke (Gemeente Veere)
Omschrijving Woonhuis met lijstgevel, één bouwlaag hoog met zadeldak; aan achterzijde aanbouw onder doorlopend dak. Opgetrokken in roodbr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven