Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastoorsgraf Wilhelmus Johannes van Dongen in Nuenen

Graf Begraafplaats

Park 53
5671GC Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Pastoorsgraf Wilhelmus Johannes van Dongen

Inleiding Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF van Wilhelmus Johannes van Dongen, ca. 1895. Omschrijving Hardstenen tombe met op de dekplaat een op een hardstenen sokkel opgesteld marmeren kruis. Op de dekplaat een marmeren plaquette met de afbeelding van palmtakken, kelk en kruisen. Langs de randen van de dekplaat zijn in laag-reliëf florale motieven aangebracht waarbinnen de inscriptie: "Hier rust de zeer eerwaarde heer / Wilhelmus Johannes van Dongen / geb. te Zevenbergen 16 april 1834 / overl. te Nuenen 14 maart 1895 / Gedurende 5 jaren en 6 maanden pastoor dezer parochie". Op de zuidelijke zijkant van de tombe zijn in laag-reliëf zandlopers afgebeeld. Op de voorzijde staat de naam van het atelier: "D.J. Hanique". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het pastoorsgraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische grafscultuur met aangepaste neo-middeleeuwse detaillering en symboliek. Het heeft tesamen met de calvariegroep ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519307
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastoorsgraf Wilhelmus Johannes van Dongen in Nuenen

De toren van de R.K.Kerk vanwege een klokkenstoel met klok van J. van Venlo

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
De toren van de R.K.Kerk vanwege een klokkenstoel met klok van J. van Venlo, 1490, diam. 135 cm. Mechanisch torenuurwerk, M. v.d. Kerkhof.

R.K. Kerk H. Clemens

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding De R.K. KERK, gewijd aan de H. Clemens, is een ontwerp van K. Weber uit 1871. De driebeukige kruisbasiliek heeft een westtoren va..

Pastoorsgraf Andreas Pauwels

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF in neo-gotische stijl van Andreas Pauwels, circa 1882. Het g..

Calvariegroep van drie gietijzeren beelden

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding: Op het achter de H. Clemens gelegen, niet als rijksmonument beschermde R.K. Kerkhof te Nuenen staat een CALVARIEGROEP in Neo-Got..

Pastoorsgraf Wilhelmus Petrus van Lent

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF van Wilhelmus Petrus van Lent, circa 1879. Omschrijving ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastoorsgraf Wilhelmus Johannes van Dongen in Nuenen

Foto's (1)