kasteel buitenplaats in Lochem

Boekhorstlaan 8

Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 3A: KOETSHUIS. Voormalig koetshuis, midden-XIX; bakstenen gebouw van één bouwlaag op nagenoeg rechthoekige plattegrond; schilddak met grijze pannen; rechter deel van voorgevel (lange zuidgevel) iets uitspringend en met afgewolfde topgevel, waarin gekoppeld venster; beneden twee getoogde vensters met meerruits bovenlichten en luiken; de rest van de voorgevel heeft de volgende onregelmatige indeling, v.l.n.r.: zelfde venster als de beide hiervoor genoemde, een pilaster, twee dubbele inrijdeuren met licht getoogde meerruits bovenlichten, dan een smalle toegangsdeur en een gekoppeld venster, alle op dezelfde wijze getoogd als de genoemde vensters; boven de linker inrijdeur een dakkapel (voormalig hooiluik) onder spits zadeldakje. Waardering Het VOORMALIG KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de typerende gevelarchitectuur; - als cultuurhistorisch en (eertijds) functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)