Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Boekhorst in Lochem

Kasteel Buitenplaats

Boekhorstlaan 8
7241SJ Lochem
Gelderland


Beschrijving van De Boekhorst

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1845. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond (oostwest lopend), met twee bouwlagen onder omlopend flauw hellend en midden op afgeplat schilddak met grijze platte Friese pannen en twee verschillende eenvoudige schoorstenen: één in het westelijke dakschild, de tweede op de oostelijke helft van het platte dakdeel; eenvoudige kroonlijst als gevelbeëindiging; gepleisterde verspringende geblokte hoeklisenen; plint deels van natuursteen, deels gepleisterd; symmetrische voorgevel (zuidgevel, op het park gericht) met vijf traveeën, waarvan de twee buitenste het breedst zijn en iets uit de gevel springen; hierin op de parterre brede 16-ruits vensters, op de verdieping vierruits ramen; het middendeel van de gevel heeft drie achtruits tuindeuren met een omlijsting van geprofileerde baksteen en halfcirkelvormig bovenlichten; erboven een breed balkon (XXb) op consoles; op de verdieping drie corresponderende licht getoogde vierruitsramen, waarvan de middelste als balkondeur fungeert; erboven een dakkapel met tonvormig dakje; in de symmetrische oostgevel (drie traveeën breed) bevindt zich de oorspronkelijke dubbele veelruits voordeur (gericht op de korte oprit naar de Boekhorstlaan) met bijzondere roedenverdeling met smeed- en gietijzeren ornamenten; ter weerszijden van de deur een achtruits empirevenster; op verdieping drie vierruits ramen; westgevel: beneden rechts een moderne dubbele drieruits terrasdeur en verder twee kleine vensters; verdieping met twee vierruits vensters; in de achtergevel (onregelmatige indeling): ingangspartij in neo-Lodewijk-XIV-stijl en drie neokruisvensters (alle midden XX); verder nog vier verschillende ramen. Inwendig o.m.: hall: eiken deuren en hangschouw in neorenaissance stijl; trap met vrij hangende eiken treden met smeedijzeren balustrade (midden XX); kamer in zuidoosthoek: rijk cassettenplafond in stucwerk, waarschijnlijk uit de bouwtijd; verder een witmarmeren schouw in L.XV-stijl, XIXc; tuinkamer: roze marmeren schoorsteenmantel, laat XVIII; onder het oostelijk deel van het huis een gepleisterde kelder met korfboogvormig gewelf. Waardering Het HUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als goed voorbeeld van een landhuis uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege de architectonisch interessante verbouwingen in de jaren '20 en '50 van de 20e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Boekhorst in Lochem

tuin park landgoed

Boekhorstlaan 8
Lochem
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, midden XIX. Het betreft een bescheiden landschappelijke aanleg ten zuiden en zuidwesten van het huis..

kasteel buitenplaats

Boekhorstlaan 8
Lochem
Omschrijving onderdeel 3A: KOETSHUIS. Voormalig koetshuis, midden-XIX; bakstenen gebouw van één bouwlaag op nagenoeg rechthoekige platte..

tuin park landgoed

Boekhorstlaan 8
Lochem
Omschrijving onderdeel 4: ORNAMENT, XVIII - XIX. Nabij de oostgevel van het huis, op de grond staand, een zandstenen bekroning van een he..

De Boekhorst: boerderij

Boekhorstlaan 8
Lochem
Omschrijving onderdeel 3B: BOERDERIJ. Boerderij, midden-XIX; bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond; schilddak mwt..

De Boekhorst: dubbele schuur

Boekhorstlaan 8
Lochem
Omschrijving onderdeel 3C: DUBBELE SCHUUR. Dubbele schuur, midden-XIX; bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond; twe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven