Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Pastorie in Nuenen

Kerkelijk Gebouw

Hoekstraat 44
5674NP Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1895
Architect: E. Corbey


Beschrijving van R.K. Pastorie

Inleiding Aan de oostelijke zijde van de R.K. St. Lambertuskerk staat aan de Hoekstraat 44 de bijbehorende R.K. PASTORIE uit ongeveer 1895. Het gebouw, naar een ontwerp van E. Corbey, heeft een neo-romaanse detaillering. Omschrijving De eenlaags pastorie heeft een rechthoekige plattegrond. Het schilddak, onlangs voorzien van een nieuwe bitumen-dakbedekking, heeft aan de voor- en achterzijde een steil extra dakschild. De bakstenen gevels zijn voorzien van een uit profielstenen samengestelde waterlijst. Opvallend zijn de profielstenen omlijstingen van vensters en deur. Op de begane grond hebben deze een rondbogige toog, op de verdieping (in de westelijke en oostelijke gevel) een segmentbogige toog. In de westelijke gevel (aan de zijde van de kerk), die drievensterassen telt, is de voordeur opgenomen. Het betreft een dubbele opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht. Deze deur wordt geflankeerd door een T-schuifvenster. Op de etage is een drietal T-vensters. De straatgevel telt eveneens drie vensterassen en heeft smeedijzeren sierankers. Hier zijn naast elkaar drie T-schuifvensters met gedeelde bovenlichten geplaatst. Boven de geprofileerde gootlijst staat tegen het dakschild een dakkapel. De deur in de achtergevel heeft geen profielstenen omlijsting. Ook hier bevindt zich tegen het dakschild een dakkapel. Tegen de oostelijke gevel staat een oorspronkelijke eenlaags aanbouw onder lessenaardak. De hieraan grenzende bakstenen poort met toog onder ezelsrug is bereikbaar via de oprijlaan. Deze kan van de straat worden afgesloten door een smeedijzeren poorthek met gietijzeren pijlpunten (waarvan de helft resteert), opgehangen aan een bakstenen pijler met hardstenen bekroning. Waardering Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en maakt onderdeel uit van een groter geheel, dat cultuurhistorische waarde heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519299
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Pastorie in Nuenen

Schoolgebouw

Hoekstraat 42
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Direct ten oosten van de R.K. pastorie van de Sint Lambertuskerk staat aan de Hoekstraat 42 de voormalige R.K.DORPSSCHOOL, tegenw..

Heilig Hartbeeld

Hoekstraat 46
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Tussen de Hoekstraat en de Sint Lambertuskerk met bijbehorende pastorie te Nederwetten staat, in een plantsoen, een HEILIGHARTBEE..

R.K. Kerk "St. Lambertuskerk"

Hoekstraat 46
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Aan de Hoekstraat 46 te Nederwetten staat de in 1894-'95 gebouwde R.K. ST.LAMBERTUSKERK, een niet georiënteerde, in neo-romaans-..

Kerktoren (ruïne)

Kerkhoef 14A
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Toren. Ruine van de toren der afgebroken middeleeuwse kerk. 11e eeuwse gotisch bouwwerk van drie door natuurstenen waterlijsten gescheiden g..

Stuw van de Hooydonkse watermolen

Hooydonk 8-10, Hooydonk, gem. Nuenen, Gerwen en Nederwetten (de stuw staat aan een kant op Eindhovens grondgebied)
Eindhoven
Inleiding STUW in de Dommel c.a., voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Eindhoven. Op ongeveer 200 meter vanaf de watermole..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Pastorie in Nuenen

Foto's (1)