Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Peel Raamstelling in Oploo

Militair Object


5446ZG Oploo (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant


Beschrijving van De Peel Raamstelling

Inleiding Ten noordwesten van kazemat 423 staat op de zuidelijk kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 424, daterende uit 1939-1940. De wal is ter plaatse nog geheel aanwezig en heeft gedeeltelijk het oorspronkelijke profiel. Omschrijving De kazemat staat westelijk van een bocht van negentig graden, die het kanaal ten westen van de Boswachterij Sint Anthonis maakt. Ten noordwesten van de kazemat kruist een zandweg de Peel-Raamstelling. Het is waarschijnlijk dat de verdwenen G (135lv) kazemat 425 flankerend vuur op deze weg kon uitbrengen. De kazemat 424 geeft frontaal vuur op het voorterrein en flankerend vuur op dit zandpad. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen gevechtssporen. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519270
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Peel Raamstelling in Oploo

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ter hoogte van een houten brug over het Defensiekanaal staat noordelijk van kazemat 347 de S (3a) KAZEMAT 348, daterende uit 193..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ten oosten van kazemat B (90a) 401, die flankerend vuur geeft op het voorterrein, staat op de noordelijke kade van het Defensiek..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ten oosten van kazemat 402 staat op de noordelijke kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 403, daterende uit 1939-1940. D..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ten noorden van kazemat 403 staat op de westelijke kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 404, daterende uit 1939-1940. D..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ten noorden van kazemat 404 staat op de westelijke kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 405, daterende uit 1939-1940. D..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Peel Raamstelling in Oploo