Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Peel Raamstelling in Oploo

Militair Object


5446ZG Oploo (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant


Beschrijving van De Peel Raamstelling

Inleiding Ten noorden van kazemat 419 staat op de westelijke kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 420, daterende uit 1939-1940. De wal is ter plaatse nog geheel aanwezig en heeft nog grotendeels het oorspronkelijke profiel. Omschrijving De kazemat staat enkele honderden meters ten noorden van de kruising met de Gemertseweg, op de plaats waar een bospad van de Boswachterij Sint Anthonis op het kanaal dood loopt. De kazemat geeft frontaal vuur op dit pad en flankerend vuur op het voorterrein. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen gevechtssporen. Achter de kazemat zijn in de wal nog duidelijke grondsporen van de loopgraaf naar de toegang van de kazemat te herkennen. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519266
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Peel Raamstelling in Oploo

Pastorie in Eclectische stijl

Kerkplein 1
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De PASTORIE, gelegen nabij de reeds eerder beschermde Neogotische kerk van Wanroy, monumentnummer 38249, is ca. 1890 gebouwd in E..

Sint-Corneliuskerk

Kerkplein 2
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
St.Cornelius, 1910, C.Franssen. Neogotische kruisbasiliek met westtoren in de voor Franssen typerende op de rijpe Franse gotiek geinspireerd..

boerderij

Millseweg 2
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding HERENBOERDERIJ, gebouwd in 1860 in Ambachtelijk-traditionele stijl met elementen van het Eclecticisme. In de tuin enige oudere bo..

De Hamse Molen

Molenstraat 23
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
MOLEN. Gesloten standerdmolen uit 1811.

Krukhuisboerderij

Kromme Bergweg 30
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Omschrijving onderdeel 1: krukhuisboerderij Inleiding Voormalige KRUKHUISBOERDERIJ, in oorsprong daterend uit 1681 en opgetrokken in Amba..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Peel Raamstelling in Oploo