Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schaapskooi, van oorsprong behorend bij de boerderij 'Groot wolfswinkel' in Renswoude

Boerderij

Utrechtseweg 1
3927AT Renswoude
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Schaapskooi, van oorsprong behorend bij de boerderij 'Groot wolfswinkel'

Inleiding SCHAAPSKOOI, van oorsprong behorend bij de boerderij 'Groot Wolfswinkel'. De schaapskooi en boerderij stonden vóór de grenswijziging in 1960 op het grondgebied van het Gelderse Scherpenzeel. De schapenhouderij en de daarmee samenhangende vorm van akkerbemesting speelde vanaf de Middeleeuwen een belangrijke rol in de landbouw in de Gelderse Vallei. De schaapskooi ligt vrij in het open weiland ten noorden van de Utrechtseweg ten noordoosten van de boerderij. In 1991 is de schaaplooi gerestaureerd. De oorspronkelijke slietenzolder voor hooiopslag is niet meer aanwezig. Omschrijving De schaapskooi, die noord/oost-zuid/west is georiënteerd, is gelegen op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken en is in hout opgetrokken op een hoge bakstenen plint. De gevels bestaan uit horizontale, gepotdekselde delen, die deels aan de binnenzijde en deels aan de buitenzijde van de verticale constructie bevestigd zijn. Deze verticale wanddelen rusten op de bakstenen plint. Het afgewolfde dak is deels met riet en rode oud-Hollandse pan gedekt. De nok is belegd met rode rietvorsten. In de voor- en achtergevel(nd/o-zijde) bevinden zich dubbele opgeklampte deuren met daarboven luiken. In de drie traveeën lange binnenruimte is de open, driebeukige ruimte met houten kapconstructie (gordingenkap) en standvinken met houten pen- en gatverbindingen op bakstenen poeren en onverharde vloer intact. De spanten zijn gemerkt: I tot en met IIII. Waardering De schaapskooi is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij gaaf en redelijk zeldzaam voorbeeld van een negentiende-eeuwse schaapskooi, vanwege de karakteristieke hoofdvorm en materiaalgebruik en als reflectie van de geschiedenis van de schapenhouderij. De kooi heeft landschappelijke waarde vanwege de beeldbepalende ligging in het open weidelandschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519256
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schaapskooi, van oorsprong behorend bij de boerderij 'Groot wolfswinkel' in Renswoude

Huize Nooit Gedacht

Dorpsstraat 65
Renswoude
V.m. doktershuis "Nooit Gedacht" deur met koperwerk, kleine roedenverdeling vensters, dakvensters.

Damsluis bij werk aan de Engelaar

Groeperkade
Renswoude
Inleiding: De damsluis bij het Werk aan de Engelaar is in 1865 gebouwd ter vervanging van een eerder gebouwde houten verlaat. De sluis die..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 3
Renswoude
Ned. Hervormde Kerk centraliserende bouw 1639-'41 door Gijsbert T. van Vianen en Pieter J. van Cooten, plattegrond gevormd door Grieks kruis..

Werk aan de Engelaar

Groeperkade
Renswoude
Inleiding: Het Werk aan de Engelaar is een gebastionneerd verdedigingswerk en diende als afsluiting van de Groeperkade. De aanleg was bedo..

Boerderijtje, langhuis

Dorpsstraat 40
Renswoude
Boerderijtje, langhuis.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schaapskooi, van oorsprong behorend bij de boerderij 'Groot wolfswinkel' in Renswoude

Foto's (1)