Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bunthorst in Oploo

Tuin Park Landgoed

Gemertseweg 36
5841CE Oploo (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant


Beschrijving van De Bunthorst

Inleiding In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink staat, in het zuidoostelijke deel van het park, een sobere cementstenen MEMORIEPLAAT, daterende uit omstreeks 1910. Het monument herinnert aan de executieplaats van de voormalige hoge heerlijkheid Oploo en staat op een kunstmatig opgeworpen, in plattegrond cirkelvormig heuveltje aan de westelijke zijde van een wandelpad, voerende langs een in oppervlakte klein restant van de oude plaatselijke heidegron- den met oude, bij de aanleg van het park gespaarde vliegden- nen. Omschrijving De cementstenen, deels in de grond ingegraven memorieplaat heeft een hoogte van ongeveer een meter en een dikte van ca. 10 centimeter. Aan de westelijke zijde is de plaat voorzien van een eenvoudige inscriptie "Jusitie - plaats / Van de hoogere vrije Heerlijkheid / Oploo. / Anno 1550 / 1790." Waardering De memorieplaat heeft algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519254
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Bunthorst in Oploo

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De voormalige villa 'De Groote Slink', thans huize Bronlaak genaamd, werd tussen 1908 en 1910 door de Amsterdamse architect Karel..

De Bunthorst

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op één van de beboste kunstmatig opgeworpen heuveltjes, in de weide die zich ten zuidoosten van het voormalige landhuis De Groo..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst- De Groote Slink, dat in de huidige vorm en aanleg uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat, ..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst / De Groote Slink, dat in de huidige vorm uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat een uit om..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink is e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)