Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Bronlaak in Oploo

Tuin Park Landgoed

Gemertseweg 36
5841CE Oploo (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant


Beschrijving van Huize Bronlaak

Inleiding In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink staat een eenvoudige IJSKELDER uit omstreeks 1910. De kelder is opgeworpen aan de westelijke zijde van het wandelpad op de westelijke oever van het door Springer in het plan voor het park geïntegreerde Peelven. Omschrijving De ijskelder heeft een cirkelvormige plattegrond en bestaat uit een bakstenen kern met daarop een opgeworpen aardedekking. De toegang tot de eigenlijke kelder bevindt zich aan de westelijke zijde en bestaat uit bakstenen keermuren, waarop een gedrukt gemetseld tongewelf. De eigenlijke ingang is grotendeels dichtgegooid, waardoor het interieur ontoegankelijk is. In de loop der jaren is de kunstmatige heuvel begroeid geraakt met struiken en bomen. Waardering De ijskelder heeft algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519253
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Bronlaak in Oploo

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De voormalige villa 'De Groote Slink', thans huize Bronlaak genaamd, werd tussen 1908 en 1910 door de Amsterdamse architect Karel..

De Bunthorst

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op één van de beboste kunstmatig opgeworpen heuveltjes, in de weide die zich ten zuidoosten van het voormalige landhuis De Groo..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst- De Groote Slink, dat in de huidige vorm en aanleg uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat, ..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst / De Groote Slink, dat in de huidige vorm uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat een uit om..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink is e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)