Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Bronlaak in Oploo

Tuin Park Landgoed

Gemertseweg 36
5841CE Oploo (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant


Beschrijving van Huize Bronlaak

Inleiding In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink is een eenvoudige VOETGANGERSBRUG uit omstreeks 1910, die deel uitmaakt van het oorspronkelijke padenplan. De brug is gelegen over een omstreeks 1910 gegraven uitloper van het, door Springer in het park geïntegreerde, oude Peelven. Omschrijving De brug heeft twee bakstenen landhoofden, die zich aan de landzijde verbreden en aldaar voorzien zijn van een cementstenen hoeksteen. De eigenlijke overspanning wordt gevormd door een in de lengte segmentboogvormig brugdek, gelegen op drie gewalste profielijzers: twee U-normaalprofielen, met in het midden een I-normaalprofiel. Het eenvoudige houten brugdek is vernieuwd. De houten brugleuningen zijn geteerd. Waardering De brug heeft algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519252
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Bronlaak in Oploo

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De voormalige villa 'De Groote Slink', thans huize Bronlaak genaamd, werd tussen 1908 en 1910 door de Amsterdamse architect Karel..

De Bunthorst

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op één van de beboste kunstmatig opgeworpen heuveltjes, in de weide die zich ten zuidoosten van het voormalige landhuis De Groo..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst- De Groote Slink, dat in de huidige vorm en aanleg uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat, ..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst / De Groote Slink, dat in de huidige vorm uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat een uit om..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink staa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)