Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijgebouw: voormalig broedhok voor kippen in Westerbeek

Boerderij

Kerkstraat 48
5843AP Westerbeek (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Bijgebouw: voormalig broedhok voor kippen

Inleiding BIJGEBOUW, voormalig broedhok voor kippen, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1915 tot stand gekomen ontginningsnederzettingWesterbeek. Omschrijving Eenlaags gebouwtje, opgetrokken uit handvorm baksteen, onder zadeldak met muldenpannen en aan de achterzijde verbeterde Hollandse pannen. Gevels met tandlijst en aan de voorzijde twee opgeklampte deuren en negenruits ijzeren toograam. In de zij- enachtergevels diverse later aangebrachte vier- en zesruitsramen en een oorspronkelijk negenruits toograam. Waardering Het bijgebouw is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het is tevens van belang vanwege het pionierskarakter in relatie tot de ontginning van de Peel en de stichting van een ontginningsdorp. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is gaaf bewaard gebleven en een goed voorbeeld van een ontginningsboerderij in de Peel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519247
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bijgebouw: voormalig broedhok voor kippen in Westerbeek

Boerderij van het langgeveltype

Kerkstraat 48
Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding BOERDERIJ van het langgeveltype, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1..

Schuur

Kerkstraat 48
Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding SCHUUR, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1915 totstand gekomen ontg..

H. Hart van Jezus

Stevensstraat 68
Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding KERKGEBOUW, opgericht in 1922 naar ontwerp van J. van Groenendael in late Neo-Gotische stijl en gelegen aan een kruispunt in de o..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ter hoogte van een houten brug over het Defensiekanaal staat noordelijk van kazemat 347 de S (3a) KAZEMAT 348, daterende uit 193..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ten oosten van kazemat B (90a) 401, die flankerend vuur geeft op het voorterrein, staat op de noordelijke kade van het Defensiek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bijgebouw: voormalig broedhok voor kippen in Westerbeek