Meer dan 63.000 rijksmonumenten


H. Hart van Jezus in Westerbeek

Kerkelijk Gebouw

Stevensstraat 68
5843AC Westerbeek (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant


Beschrijving van H. Hart van Jezus

Inleiding KERKGEBOUW, opgericht in 1922 naar ontwerp van J. van Groenendael in late Neo-Gotische stijl en gelegen aan een kruispunt in de ontginningsnederzetting Westerbeek, nabij pastorie en school. De eerste aanzet van de nederzetting was er al in 1865, maar pas rond 1915 werd de huidige dorpskern gevormd op een kruising van wegen. Omschrijving Eenbeukig kerkgebouw van vier travee├źn met lager en driezijdig gesloten koor van een travee en driezijdige sluiting. Opgetrokken uit machinale baksteen met zadeldaken met leien in maasdekking gedekt. Tegen de zijmuren lisenen, opgaande vanuit een bredere steunbeerachtige onderbouw met driehoekige afdekking. Voorgevel met voorgebouwd portaal met spitsboognis in topgevel en dubbele deur onder hardstenen latei. Links en rechts van het portaal vooruitspringende muurvlakken met rondboogfriezen onder lessenaardakjes. Boven het portaal een roosvenster met bakstenen tracering met vier cirkels. In de topgevel een vijftal nissen, de middelste met een wijzerplaat in de top. Kruis op de geveltop. Links aansluitend een rond trap- en klokkentorentje, waarvan de klokkengeleding via uitmetselingen overgaat in een achtkant. Spitsbogige galmgaten en achtzijdige leien spits met kruis. Het schip heeft per travee een tweedelig spitsboograam. Onder de goot een rondboogfries met siermetselwerk. Links en rechts tegen de eerste travee aanbouwen onder lessenaardak met tuile-du-nordpannen gedekt. In het dak twee dakkapellen met diabolobeschildering. Het koor heeft lisenen, hooggeplaatste spitsboogramen en wordt geflankeerd door eenvoudige nevenruimten met respectievelijk segmentboog- en spitsboogramen en platte daken. Boven het lage koordak in de topgevel drie spitsboogramen. Het inwendige is uiterst eenvoudig vormgegeven en heeft gemetselde kruisribgewelven, die opgaan van smalle lisenen met lijstprofiel. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1922, diam. 55 cm. Mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding. Waardering Het kerkgebouw is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de geestelijke en geografische ontwikkeling. Het heeft betekenis als vertegenwoordiger van een allereenvoudigst eenbeukig kerktype voor een kleine ontginningsnederzetting. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met de ontwikkeling van de ontginningsnederzetting. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519228
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van H. Hart van Jezus in Westerbeek

Boerderij van het langgeveltype

Kerkstraat 48
Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding BOERDERIJ van het langgeveltype, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1..

Schuur

Kerkstraat 48
Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding SCHUUR, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1915 totstand gekomen ontg..

Bijgebouw: voormalig broedhok voor kippen

Kerkstraat 48
Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding BIJGEBOUW, voormalig broedhok voor kippen, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ter hoogte van een houten brug over het Defensiekanaal staat noordelijk van kazemat 347 de S (3a) KAZEMAT 348, daterende uit 193..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ten oosten van kazemat B (90a) 401, die flankerend vuur geeft op het voorterrein, staat op de noordelijke kade van het Defensiek..

Kaart & Routeplanner

Route naar H. Hart van Jezus in Westerbeek

Foto's (5)