Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Eclectische stijl in Wanroij

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 1
5446AX Wanroij (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1890 mogelijk 1792 (oorsprong)


Beschrijving van Pastorie in Eclectische stijl

Inleiding De PASTORIE, gelegen nabij de reeds eerder beschermde Neogotische kerk van Wanroy, monumentnummer 38249, is ca. 1890 gebouwd in Eclectische stijl, maar kan in oorsprong tot 1792 teruggaan. Zij ligt in een deels ommuurde, grote tuin met enige oude bomen. Omschrijving Tweelaags pastorie, opgetrokken uit baksteen met gepleisterde voorgevel, afgedekt met een plat dak met met leien gedekte schilden aan de eenlaags voorgevel. De voorgevel heeft vijf raamassen en heeft een middenrisaliet met torenachtig bekroonde dakkapel. De gevel wordt afgesloten door lisenen met verticale stucvelden en heeft boven de plint geblokt pleisterwerk. De in ijzer vernieuwde zesruits rasen hebben een gestucte omlijsting met kuif. Eenzelfde omlijsting heeft de voordeur, een dubbele Neorenaissance paneeldeur met smeedijzeren roosters. In de topgevel een T-vormig stolpraam. Torenachtig steil tentdak met ijzeren nokkam. Links en rechts brede dakkapellen met vierdelige roedenramen en steile tentdaken met nokkammen. Links een eenlaags onderkelderde aanbouw met gepleisterde gevel, zesruits schuiframen en een ca. 1960 aangebrachte garagedeur, eveneens onder plat dak met leien schilden en dakkapel. De zijgevels van de eerste bouwlaag bestaan uit gewitte handvormsteen en kunnen uit het einde van de achttiende eeuw dateren, de bovenverdieping vertoont machinale baksteen. In de tweelaags achtergevel, die deels achter een eenlaags aanbouw schuil gaat, geeft een cordonlijst de oorspronkelijke bouwhoogte aan. Rechts van de pastorie een oudere, mogelijk vroeg negentiende-eeuwse bakstenen poort met rondboogingang tussen bakstenen pijlers, geflankeerd door ingezwenkte muren en hoekpijlers. Waardering Het object is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling. Het vertegenwoordigt de typologische ontwikkeling van de pastorie in negentiende eeuw, vanuit een ouder bouwvolume en heeft als gevolg daarvan bouwhistorische betekenis. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep gebouwen die cultuurhistorisch van belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519227
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Eclectische stijl in Wanroij

Sint-Corneliuskerk

Kerkplein 2
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
St.Cornelius, 1910, C.Franssen. Neogotische kruisbasiliek met westtoren in de voor Franssen typerende op de rijpe Franse gotiek geinspireerd..

boerderij

Millseweg 2
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding HERENBOERDERIJ, gebouwd in 1860 in Ambachtelijk-traditionele stijl met elementen van het Eclecticisme. In de tuin enige oudere bo..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ten noorden van kazemat 419 staat op de westelijke kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 420, daterende uit 1939-1940. D..

De Hamse Molen

Molenstraat 23
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
MOLEN. Gesloten standerdmolen uit 1811.

Krukhuisboerderij

Kromme Bergweg 30
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Omschrijving onderdeel 1: krukhuisboerderij Inleiding Voormalige KRUKHUISBOERDERIJ, in oorsprong daterend uit 1681 en opgetrokken in Amba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Eclectische stijl in Wanroij

Foto's (3)