Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bunthorst in Oploo

Tuin Park Landgoed

Gemertseweg 36
5841CE Oploo (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant


Beschrijving van De Bunthorst

Inleiding Op één van de beboste kunstmatig opgeworpen heuveltjes, in de weide die zich ten zuidoosten van het voormalige landhuis De Groote Slink uitstrekt, staat een eenvoudige THEEKOEPEL, gebouwd omstreeks 1910. Gezeten in de koepel, die omringd wordt door een twintigtal in cirkelvorm aangeplante eiken, heeft men uitzicht over de omringende weilanden, die omgeven worden door de bossen van park De Groote Slink. Omschrijving De op het hoogste deel van het heuveltje staande houten theekoepel heeft een vierkante plattegrond en wordt gedekt door een met gepotdekselde houten planken belegd tentdakje. De houten stijlen zijn middels ijzeren hoekprofielen gesteld op bakstenen poeren. Aan de bovenzijde worden de stijlen onder- ling verbonden middels zware, met korbelen uitgeruste dekbal- ken, waarop het tentdak rust. Alle houten delen zijn middels pen-gat verbindingen in elkaar gelaten. Sommige delen, zoals de korbelen, zijn gespijkerd. Op ca. een meter van het maai- veld is tussen de stijlen op balken een houten vloer gehangen, waarop een rondgaande houten balustrade en twee eenvoudige houten, in de stijlen ingelaten banken, waartussen een even- eens houten tafel met spieverbindingen in de poten. De koepel is aan de westelijke zijde toegankelijk middels een kleine, uit drie treden bestaande trap met een kleine bakstenen stoep. Waardering De theekoepel heeft algemeen belang. Het object heeft cultuur- historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culture- le, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het is van belang voor de geschiedenis van de archi- tectuur en de tuinkunst. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de relatie met groen- voorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Complex Gemertseweg Oploo (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Bunthorst in Oploo

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De voormalige villa 'De Groote Slink', thans huize Bronlaak genaamd, werd tussen 1908 en 1910 door de Amsterdamse architect Karel..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst- De Groote Slink, dat in de huidige vorm en aanleg uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat, ..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst / De Groote Slink, dat in de huidige vorm uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat een uit om..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink is e..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink staa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)