Meer dan 63.000 rijksmonumenten


N.V. Lactaria in Stevensbeek

Boerderij

Kloosterstraat 2
5844AN Stevensbeek (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant


Beschrijving van N.V. Lactaria

Inleiding HOOFDGEBOUW van de voormalige ontginningsboerderij Lactaria,oorspronkelijk gebouwd als melkfabriek en maalderij, in 1934 verbouwd en voorzien van een etage en in gebruik genomen als klooster. Omschrijving Tweelaags gebouw, opgetrokken uit gepleisterde baksteen opbakstenen plint, afgedekt met een samengesteld zadelddak met verbeterde Hollandse pannen en een tweetal dakkapellen. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar gerichte en met een zadeldak afgedekte vleugels met in de oksel aan de ach-terzijde een plat afgedekt, eveneens tweelaags gedeelte. De voorgevel heeft beneden vier kruisramen met zes- en vierruitsindeling. De entree heeft een deur met rondbogig bovenlichtonder een afdak. Op de verdieping zes zesruits stolpramen enin de topgevel eveneens twee dergelijke ramen. In de zij- en achtergevels eveneens op begane grond en verdieping kleine roedenramen en zesruits stolpramen. Tegen het hoofdgebouw ligt een schuurgedeelte met tapsgewijze aflopende steunberen,onder flauw hellend, vernieuwd zadeldak met overstek. Waardering Het complex is van algemeen belang. Het heeftcultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling in de Peel, het getuigt van een typologische ontwikkeling en heeft innovatieve betekenis. Het complex heeft architectuurhistorische waarde voor de ge-schiedenis van de boerderij-architectuur en is van belang wegens de samenhang tussen exterieur en interieur; het getuigt door de opeenvolgende verbouwingen van een historische ontwikkeling die typerend is voor de streek. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwik-keling van de streek. Het is ondanks de wijzigingen nog gaaf bewaard gebleven en bouwtechnisch, typologisch en functioneel zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519198
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van N.V. Lactaria in Stevensbeek

N.V. Lactaria

Kloosterstraat 2
Stevensbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding BEHEERDERSWONING, deel uitmakend van de voormalige ontginningsboerderij Lactaria. Omschrijving Eenlaags woonhuis, opgetrokken ..

N.V. Lactaria

Kloosterstraat 2
Stevensbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De voormalige VEESTALLEN van het complex van de modelboerderij Lactaria zijn thans in gebruik als kerk en groepenverblijfStevensh..

N.V. Lactaria

Kloosterstraat 2
Stevensbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Voormalige HOOISCHUUR, deel uitmakend van het complex van de voormalige ontginningsboerderij Lactaria. Omschrijving Langgerek..

D’n Olliemeulen

Watermolenstraat 2
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Watermolen (oliemolen); rechthoekig bakstenen gebouw onder zadeldak en met boogvensters.

Bekestein

Grotestraat 1
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Omschrijving onderdeel 1: Versterkte herenboerderij. Inleiding Versterkte HERENBOERDERIJ met sporen van omgrachting, genaamd Bekestein. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar N.V. Lactaria in Stevensbeek