Meer dan 63.000 rijksmonumenten


N.V. Lactaria in Stevensbeek

Boerderij

Kloosterstraat 2
5844AN Stevensbeek (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant


Beschrijving van N.V. Lactaria

Inleiding BEHEERDERSWONING, deel uitmakend van de voormalige ontginningsboerderij Lactaria. Omschrijving Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen, gepleisterd en witgeschilderd, onder wolfsdak met overstek, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Bakstenen plint. In de korte gevel aan de straatzijde twee T-ramen met bovenlicht met achtruitsverdeling, erboven twee rechthoekige ramen elk met twee maal zesruits verdeling met openslaande ramen. In de voorgevel drie raamassen met middeningang en T-ramen. In het dakvlak eendakkapel. Aan de achterzijde een aanbouw onder plat dak. Inwendig verbouwd met behoud van enkele oorspronkelijke elementen, waaronder trap met balusters en stucplafonds. Waardering Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling in de Peel, het getuigt van een typologische ontwikkeling en heeft innovatieve betekenis. Het heeft architectuurhistorische waarde voor de geschiedenis van de boerderij-architectuur en is van belang wegens de samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is ondanks de wijzigingen nog gaaf bewaard gebleven en bouwtechnisch, typologisch en functioneel zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519197
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van N.V. Lactaria in Stevensbeek

N.V. Lactaria

Kloosterstraat 2
Stevensbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding HOOFDGEBOUW van de voormalige ontginningsboerderij Lactaria,oorspronkelijk gebouwd als melkfabriek en maalderij, in 1934 verbouwd..

N.V. Lactaria

Kloosterstraat 2
Stevensbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De voormalige VEESTALLEN van het complex van de modelboerderij Lactaria zijn thans in gebruik als kerk en groepenverblijfStevensh..

N.V. Lactaria

Kloosterstraat 2
Stevensbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Voormalige HOOISCHUUR, deel uitmakend van het complex van de voormalige ontginningsboerderij Lactaria. Omschrijving Langgerek..

D’n Olliemeulen

Watermolenstraat 2
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Watermolen (oliemolen); rechthoekig bakstenen gebouw onder zadeldak en met boogvensters.

Bekestein

Grotestraat 1
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Omschrijving onderdeel 1: Versterkte herenboerderij. Inleiding Versterkte HERENBOERDERIJ met sporen van omgrachting, genaamd Bekestein. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar N.V. Lactaria in Stevensbeek