Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het langgeveltype in Westerbeek

Boerderij

Kerkstraat 48
5843AP Westerbeek (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Boerderij van het langgeveltype

Inleiding BOERDERIJ van het langgeveltype, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1915 tot stand gekomen ontginningsnederzettingWesterbeek. Op het erf enige oude eiken uit de bouwtijd en beukenhagen. Oprijlaan met bolacacias. Omschrijving Langgevelboerderij, opgetrokken uit machinale baksteen onder zadeldak met muldenpannen. Het woongedeelte heeft een gepleisterde plint en telt drie raamassen. Middeningang in portiek. Links en rechts getoogde schuiframen met sierstucwerk erboven. Beneden een vernieuwde vierruits raamindeling en luiken, bovenlicht met achtruits indeling. Tandlijst onder de goot en boven de ingang een topgevel met gemetselde makelaars en schuifraam met zesruits bovenlicht. In de rechter zijgevel beneden identieke ramen als in de voorgevel en erboven een verkleinde versie met zesruits bovenlicht. Topgevel metwindveren. Het bedrijfsgedeelte is thans verbouwd tot atelier, maar behield de deur van de voorstal, een tweede deur, ijzeren zesruits stalramen en een topgeveltje met hooiluik. In de korte stalgevel een deur met gedeeld bovenlicht, achtruits stalramen en een hooiluik waarboven een een klein rondvenster. Tegen de lange achtergevel een latere stalaanbouw, welke deels is gewijzigd rond 1980. Waardering Het gebouw is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het is tevens van belang vanwege het pionierskarakter in relatie tot de ontginning van de Peelen de stichting van een ontginningsdorp. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met deontwikkeling van het dorp. Het is gaaf bewaard gebleven en een goed voorbeeld van een ontginningsboerderij in de Peel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519194
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het langgeveltype in Westerbeek

Schuur

Kerkstraat 48
Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding SCHUUR, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1915 totstand gekomen ontg..

Bijgebouw: voormalig broedhok voor kippen

Kerkstraat 48
Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding BIJGEBOUW, voormalig broedhok voor kippen, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van..

H. Hart van Jezus

Stevensstraat 68
Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding KERKGEBOUW, opgericht in 1922 naar ontwerp van J. van Groenendael in late Neo-Gotische stijl en gelegen aan een kruispunt in de o..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ter hoogte van een houten brug over het Defensiekanaal staat noordelijk van kazemat 347 de S (3a) KAZEMAT 348, daterende uit 193..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ten oosten van kazemat B (90a) 401, die flankerend vuur geeft op het voorterrein, staat op de noordelijke kade van het Defensiek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het langgeveltype in Westerbeek