Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Oirschot

Woonhuis

Nieuwstraat 3
5688BD Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een eenvoudig vrijstaand WOONHUIS in ambachtelijk-traditionele stijl, in de huidige vorm daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw, maar met een oudere kern, die wellicht tot de zeventiende eeuw teruggaat. Omschrijving Het huis heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een schilddak met twee schoorstenen en oud Hollandse pannen, dat aan de achterzijde lager is aangezet. De van grote steekankers voorziene voorgevel van het pand is in blokverband gepleisterd en heeft een vijfassige, symmetrische opzet met een centrale topgevel. De paneeldeur met gedeeld bovenlicht heeft bronzen handgrepen en wordt geflankeerd door twee maal twee zesruits schuifvensters. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten lijstgoot en heeft een centrale topgevel met gepleisterd fronton. In deze topgevel is een zesruits schuifvenster met geknikte wenkbrauwboog. De handvorm bakstenen zijgevels hebben vlechtingen aan de achterzijde. In de zuidelijke zijgevel is een paneeldeur met gedeeld bovenlicht, een vijfendertigruits schuifvenster en op de verdieping twee kleine openslaande lichten. De noordelijke gevel heeft naast een zesruits schuifvenster op de etage een vernieuwd bolkozijn. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van grote dorpswoningen in het bestaande historische weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis, waarbij de gevel in de negentiende eeuw aan een nieuwe mode is aangepast. Het maakt deel uit van een reeks dorpswoningen die in Oirschot vanaf de zeventiende eeuw aanwijsbaar is. Het huis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een karakteristieke reeks dorpshuizen in de oude kern van Oirschot. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architecuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid, met name door de continuïteit van de bouwgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519188
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Oirschot

Vrijstaande woning onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Nieuwstraat 6
Oirschot
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit XVII-XIXA. Het pand staat..

Huis met grijsgepleisterde topgevel, achterkant tegen torenstraat 8 aangebouwd

Nieuwstraat 7
Oirschot
Huis met grijsgepleisterde topgevel, achterkant tegen Torenstraat 8 aangebouwd.

Kantongerechtsgebouw

Torenstraat 1
Oirschot
Inleiding In 1907 is door het Ministerie van Justitie te Oirschot aan de Torenstraat een terrein aangekocht ten behoeve van de bouw van een..

Woonhuis van twee verdiepingen met hoog zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels

Torenstraat 8
Oirschot
Woonhuis van twee verdiepingen met hoog zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels. Op de hoek van de Kerkstraat, waarin 5 genummerd. Teg..

Raadhuis van Oirschot

Markt 1
Oirschot
Raadhuis. Gesticht in 1463 als rechthuis. Na brand in 1513 herbouwd, in de XVIIIe eeuw zeer gewijzigd, 1938/39 gerestaureerd door A.A. Kok t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Oirschot

Foto's (1)