Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpswoonhuis in Oirschot

Woonhuis

Nieuwstraat 30
5688BE Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Dorpswoonhuis

Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een vrijstaand DORPSWOONHUIS uit omstreeks 1890 in eclectische stijl. Omstreeks 1980 zijn twee dakkapellen en een daklicht op het dakschild aan de straatzijde toegevoegd. Omschrijving Het eenlaags huis heeft een rechthoekige plattegrond en mansardedak, gedekt met tuile-du-nord pannen. De bakstenen voorgevel telt drie vensterassen en heeft een gepleisterde plint met diamantkoppen en rechthoekige velden, en geblokt gepleisterde hoeklisenen. Aan de bovenzijde wordt de gevel afgesloten door een gepleisterd fries met geprofileerde houten lijstgoot. De zijgevels hebben gecementeerde afdeklijsten. Centraal in de gevel is een paneeldeur met bovenlicht in ondiep portiek geplaatst. Deze wordt geflankeerd door T-schuifvensters in een getoogde, gestucte, geprofileerde omlijsting met kuif. In de zuidelijke zijgevel zijn twee zesruits schuifvensters met opgeklampte luiken geplaatst; op de etage een kleiner zesruits schuifvenster. De noordelijke gevel is blind, terwijl de achtergevel vier vensterassen heeft, met drie zesruits schuifvensters en, links van het midden, een opgeklampte deur met bovenlicht. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van middenstandswoningen in het bestaande historische weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis, waarbij de woning de negentiende-eeuwse fase in deze in Oirschot vanaf de zeventiende eeuw aanwijsbare ontwikkeling representeert. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, waarbij een aan de stedelijk architectuur ontleende vormentaal aangepast wordt voor de representatie van het zelfbewust zijn van de dorpse elite. Het huis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een karakteristieke reeks dorpshuizen in de oude kern van Oirschot. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519181
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorpswoonhuis in Oirschot

Dorpswoonhuis

Nieuwstraat 21
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een eenvoudig DORPSWOONHUIS met enkele ec..

Huis horend bij het Carmelitessenklooster Blijendaal

Nieuwstraat 28
Oirschot
Ingevolge Koninklijk Besluit van 9 augustus 1972 nummer 39 betreft bescherming het tot het Carmelitessenklooster Blijendaal behorende, vermo..

Klooster

Nieuwstraat 28
Oirschot
Complex Nieuwstraat 28 Oirschot Inleiding De KLOOSTERKAPEL van het R.K. klooster van de zusters Carmelitessen te Oirschot ligt aan de zuid..

Dorpswoonhuis

Nieuwstraat 31A
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een eenvoudig vrijstaand DORPSWOONHUIS in..

R.K. klooster van de zusters Carmelitessen

Nieuwstraat 28
Oirschot
Complex Nieuwstraat 28 Oirschot Inleiding Het aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat gelegen R.K. KLOOSTERCOMPLEX van de zusters Carme..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dorpswoonhuis in Oirschot

Foto's (1)