Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpswoonhuis in Oirschot

Woonhuis

Nieuwstraat 21
5688BD Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Dorpswoonhuis

Inleiding Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een eenvoudig DORPSWOONHUIS met enkele eclectische stijlvormen, dat omstreeks 1880 gebouwd is. Aan de noordelijke zijde staat het pand vrij. Omschrijving Het eenlaags woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. De asymmetrische voorgevel telt vier vensterassen en is opgetrokken in handvorm baksteen, voorzien van een gepleisterde plint en in rode en zwarte verf geschilderde kruisvormige motieven. Rechts van het midden is een vernieuwde paneeldeur met oorspronkelijk gedeeld bovenlicht, voorzien van een gestucte, geprofileerde en geschilderde omlijsting met kuif. De overige vensters, alle T-schuifvensters met gedeeld bovenlicht en hardstenen dorpel, hebben een dergelijke omlijsting. De handvorm bakstenen zijgevels zijn voorzien van smeedijzeren steekankers. De zuidelijke heeft op de kapverdieping een vierruits schuifvensters, de noordelijke een segmentbooglicht met ijzeren vorktracering. Aan de achterzijde staat een haakse eenlaags aanbouw onder zadeldak, gedekt met oud Hollandse pannen. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van middenstandswoningen in het bestaande historische weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpshuis, waarbij de woning de negentiende-eeuwse fase in deze in Oirschot vanaf de zeventiende eeuw aanwijsbare ontwikkeling representeert. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, waarbij een aan de stedelijke architectuur ontleende vormentaal aangepast wordt voor de representatie van het zelfbewustzijn van de dorpse elite. Het huis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een karakteristieke reeks dorpshuizen in de oude kern van Oirschot. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519180
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorpswoonhuis in Oirschot

Huis horend bij het Carmelitessenklooster Blijendaal

Nieuwstraat 28
Oirschot
Ingevolge Koninklijk Besluit van 9 augustus 1972 nummer 39 betreft bescherming het tot het Carmelitessenklooster Blijendaal behorende, vermo..

Klooster

Nieuwstraat 28
Oirschot
Complex Nieuwstraat 28 Oirschot Inleiding De KLOOSTERKAPEL van het R.K. klooster van de zusters Carmelitessen te Oirschot ligt aan de zuid..

Dorpswoonhuis

Nieuwstraat 30
Oirschot
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een vrijstaand DORPSWOONHUIS uit omstreek..

Groot herenhuis met hardstenen waterlijsten

Nieuwstraat 17
Oirschot
Groot herenhuis uit omstreeks 1840, met hardstenen waterlijsten en ingangspartij, parterre gebosseerd, verdieping gladgepleisterd. Daarnaast..

Dorpswoonhuis

Nieuwstraat 31A
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een eenvoudig vrijstaand DORPSWOONHUIS in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dorpswoonhuis in Oirschot

Foto's (1)