Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Oirschot

Nijverheid Industrie

Leeuwerikstraat 1
5688KA Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1899


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding Op de splitsing van de Leeuwerikstraat en de Eendenpoel staat, bij een sterk gewijzigd en buiten de bescherming vallend woonhuis, een geheel in hout opgetrokken TIMMERMAN-WERKPLAATS uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omschrijving De werkplaats heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen, dat aan de achterzijde lager is aangezet. Het gebouw bestaat uit een eenbeukig gebint met wandstijlen, korbelen, moer- en kinderbinten, aan de buitenzijde voorzien van een gerabatte en beschoten betimmering. De plint is gecementeerd. In de zuidelijke (straat-)gevel zijn naast elkaar twee achttienruits houten vensters aangebracht. In het rechterdeel van deze gevel geeft een brede, uit drie delen bestaande inrijpoort, waarin een vijftienruits licht, toegang tot het interieur. Ook in de oostelijke gevel zijn twee achttienruits vensters geplaatst. Omstreeks 1900 is hier een vrijstaande bakstenen schoorsteen opgetrokken. In het interieur zijn onder meer van belang de stookplaats en de verschillende oude schaaf- en zaagmachines, waaronder een uit omstreeks 1910 daterende oude lintzaag. De op het noorden gelegen achtergevel van het gebouw is blind en heeft een lager aangezet dakschild. Hieronder is een opslagplaats voor hout. Op het erf zijn de twee kleine houtloodsen van belang. Het eerste exemplaar staat aan de Leeuwerikstraat en heeft beschoten wanden. Op het lessenaarsdak ligt golfplaat. Het tweede bijgebouw staat aan de zijde van de Eendenpoel, heeft handvorm bakstenen gevels met bakstenen steunberen, een stroomlaag in de westelijke gevel en wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. In de gedeeltelijk beschoten zuidelijke gevel is een laadluik. Het erf, dat is beplant met onder meer fruitbomen en walnoten, wordt deels omgeven door een beukenhaag. Waardering De timmerwerkplaats met houtloodsen is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-eonomische ontwikkeling van de ambachtelijke nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de houten timmerwerkplaats. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en de aanwezigheid van enkele authentieke machines, die bedrijfvoering van het timmermansvak documenteren en representeren. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519179
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Oirschot

Woonhuis

Nieuwstraat 54
Oirschot
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Nieuwstraat staat, door een smalle stoep gescheiden van de straat, een langgerekt WOONHUIS uit oms..

Huis onder dwars zadeldak tussen zij-topgevels

Nieuwstraat 45
Oirschot
Huis onder dwars zadeldak tussen zij-topgevels; zesdelige ramen met vensterluiken. Strekken van rode baksteen boven de vensters, het overige..

Reeks huisjes zonder verdieping onder een doorlopend zadeldak tussen puntgevels

Leeuwerikstraat 18
Oirschot
Reeks huisjes zonder verdieping onder een doorlopend zadeldak tussen puntgevels, midden 18e eeuw. Vensters met 36-ruitsschuiframen.

Dwarspand met eenvoudige lijstgevel onder pannen dak

Nieuwstraat 48
Oirschot
DWARSPAND met eenvoudige lijstgevel onder pannen dak. Twee hoekschoorstenen. Stoep met stoeppalen.

Woonhuis met zadeldak

Nieuwstraat 39
Oirschot
WOONHUIS met zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen, gebosseerd witgepleisterde voorgevel met Empire ingangspartij.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Oirschot

Foto's (1)