Meer dan 63.000 rijksmonumenten


's-Heerenvijvers in Oirschot

Kerkelijk Gebouw

's-Heerenvijvers 3
5688GZ Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van 's-Heerenvijvers

Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van het landgoed staat, naast een open weidegebied, de voormalige KOEIENSTAL met BAKHUIS uit 1936-'37. Enkele jaren geleden is de stal omgebouwd tot horecagelegenheid ('De Weijers'), waarbij het interieur geheel van de koeienstal werd gewijzigd. De scheidingsmuur tussen bakhuis en stal is gedeeltelijk weggebroken. Omschrijving De eenlaags stal heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. In de oostelijke gevel heeft het gebouw een brede getoogde inrijpoort, alsmede rondbogige staldeuren met een rondlicht en twee- en driedelige openslaande vensters. Opvallend is de consequent doorgevoerde diabolobeschildering op deuren en luiken. In het interieur is onder meer de sobere schouw met tegelwerk in het voormalige bakhuis van belang. Waardering De koeienstal is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de vernieuwing en functieverandering van buitenplaatsen in het buitengebied in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en tuinhistorische waarden vanwege de wijze waarop het is ingekaderd in het oudere landgoed. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519167
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 's-Heerenvijvers in Oirschot

Woonhuis

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding Op een omgracht terrein aan de noordwestelijke zijde van het landgoed ligt een klein WEEKENDHUIS uit 1936-'37 in traditionalistis..

Woonhuis

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding Op een omgracht terrein aan de noordwestelijke zijde van het landgoed ligt ten noordwesten van het weekendhuis een klein PERSONEE..

Hemelrijken

Hemelrijken 1
Oirschot
Inleiding Op het landgoed staat aan de oostelijke zijde, op ruime afstand van het buitenverblijf, de BOERDERIJ met SCHUUR 'Hemelrijken', da..

's-Heerenvijvers

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding Aan de zuidzijde van het park bij het buitenverblijf staat, in een bosperceel, een kleine, leegstaande KAPEL. Deze werd in 1938 i..

's-Heerenvijvers

's-Heerenvijvers 1
Oirschot
Inleiding De grens van het landgoed 's-Heerenvijvers wordt aan de zuidelijke en oostelijke zijde gemarkeerd door verschillende GRENSPALEN. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 's-Heerenvijvers in Oirschot