Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Oirschot

Woonhuis

Rijkesluisstraat 52
5688ED Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding Direct aan de Rijkesluisstraat staat het voormalige ouderlijke WOONHUIS van de familie Teurlincx, in de kern waarschijnlijk daterend uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Omstreeks 1870 is het aanzien van het pand sterk gewijzigd doordat de straatgevel met één verdieping werd verhoogd. De gevel werd toen gewit. Omschrijving Het pand heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en wordt gedekt door een schilddak met oud Hollandse pannen, dat aan de achterzijde boven de eerste bouwlaag is aangezet. De gevels zijn opgetrokken in handvorm baksteen en hebben een bepleisterde plint. De zijgevels zijn voorzien van vlechtingen. Tussen de eerste en de tweede bouwlaag is een duidelijke bouwnaad waarneembaar. Opvallend zijn de niet op constante hoogte geplaatste en in omvang variërende steekankers. De voorgevel heeft een gepleisterd fries, een geprofileerde gootlijst en telt vijf vensterassen. Centraal in de gevel is op de begane grond een opgeklampte deur met glas-in-lood bovenlicht geplaatst. Alle overige vensteropeningen zijn met zesruits schuifvensters gevuld. Deze hebben op de etage een wat kleinere omvang. In de westelijke gevel, die drie vensterassen telt, is een tweede deur aangebracht. Deze opgeklampte deur heeft een omlijsting en een geometrisch ingedeeld bovenlicht met andreaskruisen. De deur wordt geflankeerd door zesruits schuifvensters. Op de etage zijn twee schuifvensters, identiek aan die in de voorgevel. De oostelijke zijgevel heeft op de begane grond een zesruits schuifvenster en op de etage een openslaand twaalfruits venster. Achter het huis staat aan de westelijke zijde een oorspronkelijke aanbouw onder zadeldak, met in de oostelijke gevel twee opgeklampte deuren met bovenlicht, geflankeerd door zesruits schuifvensters. Aan de oostelijke zijde staat tegen de achtergevel een lage uitbouw onder zadeldak, met aangrenzende kleine plaats. Waardering Het fabrikantenwoonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de meubelnijverheid in de negentiende en twintigste eeuw en als staalkaart van de typologische ontwikkeling van de gebouwen van de meubelindustrie tussen 1860 en 1920. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is zeldzaam omdat uiteenlopende gebouwen binnen het complex bewaard zijn gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519154
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Oirschot

Fabriekshal van stoelen- en meubelfabriek Teurlincx & Meyers

Rijkesluisstraat 52
Oirschot
Inleiding De sobere bakstenen FABRIEKSHAL die aan de noordelijke zijde van complexonderdeel (2) grenst, is tussen 1917 en 1919 gebouwd naar..

Boerderij, met pannendak, afgewolfd

Rijkesluisstraat 54
Oirschot
Boerderij, met pannendak, afgewolfd. Vensters met kleine roedenverdeling. Onder een dak met het buurnummer 56.

Boerderij met pannendak

Rijkesluisstraat 56
Oirschot
BOERDERIJ met pannendak. Zijtopgevels met vlechtingen, waarin duivengaten. Vensters met kleine roedenverdeling; stal dwars op het woongedeel..

Direct achter het woonhuis is een langwerpige fabriekshal gebouwd

Rijkesluisstraat 52
Oirschot
Inleiding Direct achter het woonhuis is in 1899 een langwerpige FABRIEKSHAL gebouwd. Oorspronkelijk was nagenoeg de gehele meubelfabriek in..

Landarbeiderswoning

Rijkesluisstraat 24
Oirschot
Landarbeiderswoning uit de eerste helft van de 19e eeuw. Pand zonder verdieping, met pannen zadeldak, aan de voorzijde afgesloten door een g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Oirschot