Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Notel in Oirschot

Boerderij

Notel 6
5688NB Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van De Notel

Inleiding Aan de oostelijke zijde van de langgevelboerderij is een uit omstreeks 1910 daterend BAKHUIS met aangebouwd TURFHOK en KOLEN- en ZANDHOK uit dezelfde tijd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omschrijving Het bakhuis heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en is voorzien van een zadeldak, gedekt met oud Hollandse pannen. De sobere gevels zijn opgetrokken in baksteen. Aan de oostelijke zijde is de gevel met hout beschoten. De toegang naar het interieur is in de noordelijke gevel. De oven is verwijderd. Tegen de westelijke gevel staat, aangrenzend aan de achterdeur van het woonhuis, een aangebouwd bakstenen turf-, kolen- en zandhok, dat momenteel wordt gebruikt voor de opslag van brandhout. Het zeer sobere gebouwtje heeft in de westelijke gevel twee grote rechthoekige, van een bakstenen borstwering voorziene openingen naar de voorraadhokken. Het lessenaarsdak is voorzien van oud Hollandse pannen. Waardering Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de periode kort na 1900 en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter complex van functioneel samenhangende bijgebouwen en is tevens belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur. Het gebouw is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519152
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Notel in Oirschot

Langgevelboerderij

Notel 6
Oirschot
Inleiding De LANGGEVELBOERDERIJ uit omstreeks 1910 in Ambachtelijk-Traditionele stijl , heeft een dwarsdeel en is met de nok parallel aan d..

Huis Schoonoord

Bestseweg 34
Oirschot
Huis Schoonoord. Landhuis uit de 19e eeuw met gepleisterde, deels rustiek geblokte, gevels en schilddak met dakruiter.

Kasteel Oud-Beysterveld

Montfortlaan 12
Oirschot
Inleiding KASTEEL Groot-Bijsterveld, sinds 1903 in gebruik als klooster door de paters Montfortanen. Het geheel is gelegen in een landschap..

De Korenaar

De Korenaar 49
Oirschot
Molen "De Korenaar", ronde bakstenen bovenkruier op belt.

Boerderij van het noord-brabantse langgeveltype, onder rieten wolfdak met voet van pannen

Straten 8
Oirschot
Boerderij van het Noord-Brabantse langgeveltype, onder rieten wolfdak met voet van pannen. Ramen met kleine roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Notel in Oirschot

Foto's (1)