Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Oirschot

Boerderij

Notel 6
5688NB Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding De LANGGEVELBOERDERIJ uit omstreeks 1910 in Ambachtelijk-Traditionele stijl , heeft een dwarsdeel en is met de nok parallel aan de straat gelegen. Omschrijving Het eenlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een zadeldak met muldenpannen. Het zuidelijke deel wordt ingenomen door het woonhuis, het noordelijke door het bedrijfsgedeelte. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van smeedijzeren steek- en sierankers. De voorgevel heeft een gecementeerde plint en een tandlijst. De voorgevel van het woonhuis wordt bekroond door een geprofileerde gootlijst en telt drie vensterassen. De centrale, vernieuwde paneeldeur met bovenlicht wordt geflankeerd door twee zesruits schuifvensters met opgeklampte luiken en getoogde strekken. De zuidelijke zijgevel heeft twee van dergelijke vensters en in de zuidoostelijke hoek een kelderlicht met bovenliggend twaalfruits opkamervenster. De zolderverdieping wordt belicht door twee vierruits schuifvensters. Ook de achtergevel van het woonhuis is voorzien van een kelderlicht, waarnaast een opgeklampte deur met bovenlicht en een zesruits schuifvenster met opgeklampte luiken. Het bedrijfsgedeelte bestaat uit een stal en een dwarsdeel. In de voorgevel zijn naast het woonhuis twee vierruits stalvensters, een opgeklampte inrijpoort, een stel opgeklampte deeldeuren en opnieuw twee stalvensters aangebracht. De noordelijke zijgevel is op de plint na beschoten. Tegen de achtergevel is een op twee houten stijlen met poeren rustend lessenaardak aangebracht. In het interieur, dat zijn oorspronkelijke indeling grotendeels heeft behouden, zijn onder meer de schouw met figuratieve tegels en gietijzeren haardplaat met een afbeelding van de geboorte van Christus van belang. Het onverharde erf is gedeeltelijk omhaagd. Waardering De langgevelboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de periode kort na 1900 en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter complex van functioneel samenhangende bijgebouwen en is tevens belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur. Het gebouw is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519151
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Oirschot

De Notel

Notel 6
Oirschot
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de langgevelboerderij is een uit omstreeks 1910 daterend BAKHUIS met aangebouwd TURFHOK en KOLEN- en ..

Huis Schoonoord

Bestseweg 34
Oirschot
Huis Schoonoord. Landhuis uit de 19e eeuw met gepleisterde, deels rustiek geblokte, gevels en schilddak met dakruiter.

Kasteel Oud-Beysterveld

Montfortlaan 12
Oirschot
Inleiding KASTEEL Groot-Bijsterveld, sinds 1903 in gebruik als klooster door de paters Montfortanen. Het geheel is gelegen in een landschap..

De Korenaar

De Korenaar 49
Oirschot
Molen "De Korenaar", ronde bakstenen bovenkruier op belt.

Boerderij van het noord-brabantse langgeveltype, onder rieten wolfdak met voet van pannen

Straten 8
Oirschot
Boerderij van het Noord-Brabantse langgeveltype, onder rieten wolfdak met voet van pannen. Ramen met kleine roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Oirschot

Foto's (2)