Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Schaijk

Kerkelijk Gebouw

Pastoor van Winkelstraat 1
5374BG Schaijk (gemeente Landerd)
Noord Brabant


Beschrijving van Pastorie

Schaijk Winkelstraat, Pastoor van, 1 Inleiding. PASTORIE uit 1865 van de naastgelegen R.K. kerk van St. Antonius Abt (1892-1902) met Neo-Gotische en Eclectische motieven. In de oostgevel een ingekraste jaartalsteen met de voorletters van de toenmalige pastoor: A.P.V.d.B. Het huis staat met de voor- of zuidgevel aan de Pastoor van Winkelstraat op de hoek met de Runstraat. In het tweede kwart van de 20ste eeuw werd aan de noordkant de pastorie uitgebreid met enkele dienstruimten. Omschrijving. Blokvormig tweelaags huis onder schilddak gedekt met schubleien. Voorgevel vijf traveeën breed met hoekpilasters, siermetselwerk in fries en cordon en cementen plint. Getoogde muuropeningen met op de begane grond achtruits- en op de verdieping zesruits-vensters, waarboven wenkbrauwbogen. Het muurwerk bestaat uit handgevormde baksteen, gemetseld in kruisverband. Hoekpilasters met gele aanzetstenen. Rondbogige ingangspartij omlijst door profielstenen. In bovenlicht gekleurd glas-in-lood met voorstelling van Christus als Goede Herder, gesigneerd: van Woerkom, Nijmegen. In de andere bovenlichten van de begane grond eveneens glas-in-lood. Op de nok van het dak een smeedijzeren klokkestoel met luidklokje. De pastorie heeft diverse authentieke interieuronderdelen onder andere vier zwart marmeren schoorsteenmantels, stucplafonds met geprofileerde lijsten, raamnissen met wegklapbare luiken. Onder het voorste gedeelte van het huis een stenen gewelfkelder. De uitbreiding heeft een L-vormige plattegrond liggend onder gedeeltelijk wolf- en gedeeltelijk schilddak. De muren hier zijn van machinale baksteen gemetseld in kettingverband voorzien van kruisvensters. Voor het huis bestaat de erfafscheiding uit een ijzeren hekwerk met pijlpunten en opzij uit een bakstenen schansmuur gedekt door een ezelsrug. In de muur bevind zich een golvende rand van segmentbogen en een poort naar het achterliggende kerkhof. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering die teruggrijpen op Neo-Gotische en Eclectische motieven. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Schaijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519149
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Schaijk

RK St. Antonius Abt-kerk vanwege het tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal

Pastoor van Winkelstraat 3
Schaijk (Gemeente Landerd)
RK St. Antonius Abt-kerk vanwege het tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal, gemaakt door M. van Deventer in 1754, uitgebreid door F.C. S..

Molen Nooit Gedacht

Kleingaalseweg 11
Schaijk (Gemeente Landerd)
Inleiding MOLENROMP. De als grondzeiler uitgevoerde ronde stenen molen is in 1858 gebouwd als korenmolen. De molen is in 1960 onttakeld, ..

Kapelanie/Burgemeesterswoning

Rogstraat 1
Herpen (Gemeente Oss)
Inleiding Het WOONHUIS Rogstraat 1, oorspronkelijk café, later burgemeesterswoning en woning annex beschuitfabriek Van Zuylen, is een pand..

St.Sebastiaanskerk

Rogstraat 2
Herpen (Gemeente Oss)
ROOMS KATHOLIEKE KERK van St.Sebastiaan, bestaande uit een 14e eeuwse toren, vlak opgaande, het muurwerk met blindnissen verlevendigd; een g..

boerderij

Koolwijksestraat 10
Koolwijk (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype met gepleisterde gevels.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Schaijk

Foto's (7)